Re: SouhlasNájemceNeboByt.Družstva? živn
Při svém rozhodování zvažte argumenty, které tu vznesl 1234. Jsou nepříjemné, ale neumím je vyvrátit.
Pokud se bavíme o tom, zda právo na vstup do obydlí existuje můžete se přesvědčit na stránkách NSS. Např. v 5 Afs 30/2004-60 uvádí:
"Podle § 15 daňového řádu upravujícího místní šetření je správce daně oprávněn v souvislosti s daňovým řízením provádět místní šetření jak u subjektu daně, tak i u jiných osob. Pracovník správce daně má v době přiměřené předmětu šetření, zejména v době provozu, právo na přístup do každé provozní budovy, místnosti a místa, včetně dopravních prostředků a přepravních obalů, k účetním písemnostem, záznamům a informacím na technických nosičích dat v rozsahu nezbytně nutném pro dosažení účelu podle tohoto zákona. Toto právo má též, jde-li o obydlí, které daňový subjekt užívá rovněž pro podnikání."
Pokud se bavíme o tom, zda se někdo dozví zda v bytě podnikáte, je to něco jiného, ale právo objektivně existuje.
Nad rámec příspěvku 1234 upozorňuji na možnou úpravu ve stanovách družstva, podle které Vám může hrozit postih za neoprávněné podnikání v bytě. Souhlas uděluje majitel (družstvo) a nikoliv nájemník (rodiče) - pokud není ve stanovách upraveno jinak.
Pokud začínáte s podnikáním, vždy se ptejte podle jakého předpisu musíte či nesmíte něco dělat. Zkušenosti z praxe "já to tak dělám a nic se nestalo" mohou být vodítkem jen do určité míry.
Hezký den!
Takže policajta bez soudního příkazu do bytu pustit nemusím, ale finančáka na místní šetření pustit musím ?!?! Jen proto, že u FO je sídlem podnikání jeho vlastní obydlí ?!?!
To abych měla pořád uklizíno,že ? :))))
Já to říkám furt, že v tomhle státě si každý dělá co chce ! Na to se střízlivýma očima nedá dívat!
To se nám to pěkně rozjelo. Zkusím ještě něco dodat.
1. Podnikatel nemusí mít žádnou provozovnu, tu povinnost mu nikdo neukládá.
2. Provozovna je něco jiného než místo podnikání, to je jen adresa podnikatele.
3.Nikde není stanoveno, že k tomu, abych si něco doma šudlal na PC potřebuji souhlas BD, to platí jen u provozovny, ale tu BD v bytě nikdy nepovolí, takže ji tam nelze zřídit.
4. Tu svoji živnost- poradenství, vedení účto apod. můžu dělat v bytě, nebo ve sklepě, nebo na chatě, nebo na přenos.PC v autě, nebo jezdit za klienty.
5. Citace zákona je v pořádku, ale jaká je vynutitelnost vpuštění prac. FÚ do bytu? Jen ta, že se buď dobrovolně dohodneme, že přjde, nebo že mu vše, co chce, přinesu na FÚ, nebo když nepředložím a nevpustím, tak vyřadí třeba z nákladů některé položky, které mu neprokáži nebo dodaní nebo já nevím, co ještě. Jedině soud může v tomto případě nařídit...
6. Nikde není stanoveno, že svou žinost musím provozovat v místě podnikání, tedy na trvalé adrese.
Budeme se těšit na další reakce a názory.
Díky, pájo, vyjádřil jste přesně to, co se snažím i já méně šikovně než vy :-). Ještě že vás tady máme, s takovým dost zásadním bludem, kerý se tady šíří, by nebylo dobré se smiřovat. Jana F.
vynutitelnost? vím o případech, kdy za asistence ozbrojených složek "dobrovolně" pustil i ten, co dříve nechtěl. ale to jsou výjimečné případy, kdy je třeba např. zabavit pc či doklady.
spíš pokud vím to jde řešit sankčním postihem.
soud s tím nemá co dělat. povinnost poplatníka pustit fú do obydlí, pokud v něm podniká, je zcela jasně zakotvena v zákoně.
a že tam podniká prohlašuje už tím, že uvedl v žl jako místo podnikání bydliště.
s provozovnou je ten problém, že vy si provozovnu představujete jako samostatný prostor vyčleněný a označený pro podnikání. ale žz o provozovně mluví jinak.
Lidi volí poslance, poslanci schvalují zákony, já ze zákonů pouze cituji. :-))
Samozřejmě toto právo má pracovník FÚ pouze v rámci nějakého daňového řízení. A to je asi jediná šance jak se bránit, že daňové řízení je nezákonné. Opět viz judikatura NSS.
Obecně se domnívám, že mezi podnikateli je trestuhodně malá povědomost o ZSDP. A přitom se na základě ZSDP dá často zcela zásadním způsobem prohrát i vyhrát. Když už hmotněprávně je to tak, jak to je. :-))
P.S.
Co jste si otevřela pro lepší pohled na svět? :-))
Nevěřím tomu, že má FÚ právo vniknout do bytu pouze na základě toho, že je na ŽL uvedeno bydliště jako "místo podnikání". Je to něco jiného, než "místo, kde se podniká"(§ 15 a 16 ZSDP). Toť vše.
Nevím, jaké argumenty 1234 by se měly vyvracet. Naopak by se měly hledat argumenty pro tvrzení, že "místo podnikání"(v ŽL) je totéž, co "místo, kde se podniká" (skutečně). Jana F.
Mně spíš straší ten §15/2.
A taky mně straší p.1234. Proč nás strašíte těmi bezpečnostními složkami ? To bylo u Krejčíře,ne? Takové strašení poctivého národa ! "Ruky hore, gatě dole" !
Nevím,jestli se tomu mám smát nebo nad tím lomit rukama.
já vás nestraším. ale když tu někdo tvrdí, že povinnost daná zákonem není nijak vymahatelná, to mám být zticha, když to není pravda? vždyť se to může opakovaně (do doby splnění - tj. vpuštění do bytu) pokutovat a může pokuta dosáhnout celkem dost velkejch rozměrů. představte si, že k vám příjde berňák, a vy na základě ujištění x lidí z bc ho nepustíte a vyhodíte ho. následně vám dojde pokuta 10 000,-Kč. komu budete pak nadávat? těm co vám suverénně tvrdí, že místo podnikání je naprosto něco jiného než místo, kde podniká? těm, co tvrdí, že sankce a vymahatelnost je nulová? nebo těm, co ví, jak to podle zákona je a neozvali se?
(a u krejčíře nebyl berňák, ale policie na základě povolení domovní prohlídky:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.