Re: SouhlasNájemceNeboByt.Družstva? živn
>Dobrý den,
>
>chci začít podnikat jako živnostník v bytě svých
>rodičů. Nebudu mít žádný obchod nebo nic podobného, pouze
>povedu doma účetnictví. Bere se byt tedy jako
>provozovna?
ANO. Podle § 17/1 ŽZ se provozovnou rozumí prostor, v němž je živnost provozována.
Potřebuji souhlas vlastníka? Pokud ano, jsou to
>moji rodiče -členové družstva, nájemci bytu- nebo
>potřebuji souhlas bytového družstva?
ANO. Souhlas družstva, jednak podle § 17/2 ŽZ, jednak asi podle stanov družstva.
>A ještě prosím o ujasnění, jak mám označit tedy
>provozovnu? To si mám na dveře napsat IČO a v pokoji si
>vyvěsit živnostenský list? :-)
To řeší § 17/7 ŽZ.
Pokud jste takto položil otázku, nelze podle zákona jinak odpovědět.
Pokud poslechnete rady, aby jste uváděl nepravdivé údaje, je to na Vás. Samozřejmě můžete tvrdit, že zpracováváte účetnictví pouze u klientů (to lze u nich ověřit) nebo v autě na přenosném PC. Já bych se osobně při tomto tvrzení cítil blbě. :-))
Navíc budete mít problém s uplatněním řady nákladů.
Podle § 33/6 ZSDP musíte při registraci na FÚ sdělit "místo podnikání". Na nepravdivou informaci se podle mého názoru vztahuje sankce podle § 37 ZSDP.
Šťastnou ruku při volbě!
Dám tedy do placu ještě otázku.třeba pomůže k vyjasnění pojmů a situace.
Jaký je postup, když podnikatel provozuje živnost bez provozovny. Co kam bude hlásit, kde co bude označovat,kam budou chodit návštěvy nebo kontroly? Nebo myslíte, že každý musí mít provozovnu?
taky už končím. argumenty a odkazy na zákony jsem napsal. mě celkem nezajímá rozdíl mezi provozovnou a místem podnikání podle žz. v 337/92 je jasně psáno, že musí umožnit vstup i do obydlí, pokud v něm podniká. a pokud chcete tvrdit, že podniká ve vzduchoprázdnu (když doma ne a nemá ani žádnou jinou provozovnu nahlášenou), zkuste to. je pravda, že pokud nebudete mít v nákladech nic - ani počítač, ani šanony, papíry, kancelářské potřeby, a nic jiného, co nemůžete nosit po kapsách, možná s vámi někdo bude polemizovat. pro soudy dosud stačilo, že když nemá ohlášenou provozovnu, je u fyzické osoby místo podnikání její bydliště. howg:-)
K věci, prosím. To by byla jiná kapitola. Takže znovu: přesně jste definovala pojem "místo podnikání" pro účely ŽL. Ale skutečná místa, kde provozují svou živnost, jsou jinde. Je to tak, nebo není? Jana F.
>>povedu doma účetnictví. Bere se byt tedy jako
>>provozovna?
>
>ANO. Podle § 17/1 ŽZ se provozovnou rozumí prostor, v
>němž je živnost provozována.
J.F.: Promiňte, to je nesmysl. Ptala jsem se na to teď na ŽL, i když jsem to pochopitelně dávno předtím věděla: výslovně mi řekli, že sám fakt, že v bytě dělám účetnictví, nenaplňuje všechny ostatní podmínky pro označení bytu nebo jeho části jako provozovny.
>>Potřebuji souhlas vlastníka?
>
>ANO. Souhlas družstva, jednak podle § 17/2 ŽZ, jednak
>asi podle stanov družstva.
J.F. Promiňte, další nesmysl :-). Pro provozovnu souhlas vlastníka samozřejmě ano, pro místo podnikání uvedené na ŽL ne.
>
>>A ještě prosím o ujasnění, jak mám označit tedy
>>provozovnu? To si mám na dveře napsat IČO a v pokoji si
>>vyvěsit živnostenský list? :-)
>
>To řeší § 17/7 ŽZ.
J.F.: :-)))))))))))))))))
Mně tohle téma docela zaujalo. Tak bych se chtěla zeptat těch, kteří znají nějaké judikáty, týkající se toho nešťastného §15, zda již nebylo napadnuto toto ustanovení.
Neodporuje mým základním lidským právům či ústavě ? Je to zásah do soukromí, jak může být v tomto případě oddělen soukromý majetek od podnikatelského, kdo to posoudí ? Pracovník FÚ podle toho jak se vyspal ?
A tím, že budu hájit své soukromí se vystavuji sankcím ? Kde končí hranice soukromého a začíná hranice podnikatelská ?
Tahle otázka mne trápí víc než co je provozovna nebo místo podnikání.
P.S. Myslím si, že Pavel dal tazateli na jeho otázky celkem jasnou odpověď.
sice se opakuji, ale: pokud daňový subjekt uvedl jako místo podnikání své obydlí nebo používá toto obydlí též k podnikání, v tomto případě tam provedené místní šetření není v rozporu s porušením osobní svobody či porušením nedotknutelnosti obydlí či jiných lidských práv (např. ust. čl.12 odst.13 usnesení předsednictva ČNR o vyhlášení listiny základních práv a svobod - možná je i něco novějšího) protože svým dobrovolným nevynutitelným úkonem udělali rovnítko mezi obydlím a provozní místností.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.