Re: Pronájem auta, osoba blízká-PROSÍM
Donutit vás může právě ten zákon a správce daně, pokud by jste nájem neúčtoval to může dodatnit - vy jako FO krátíte daň, a to tím, že nepřiznáváte příjmy z pronájmu, který ve skutečnosti provádíte. A zákon říká, že u osob blízkých musí panovat standartní podmínky a někomu cizímu by jste nájem taky účtoval. Myslím, že se z toho nedostanete.
Jde všechno, záleží na tom jestli to finanční úřad vezme.
1. Pronajímatel neplatí daně (Příjem z pronájmu nemá)
2. Pokud nájemce bude hradit opravy vozidla, tak to jsou opravy a další náklady, které vznikly provozem v době kdy vozidlo užíval a nájemce např. poruchu způsobil a né pronajímatel
3. Pronajímatel pořád z toho, že někdo užívá jeho vozidlo nic nemá
Ale držím palce na další varianty
PS: Co by asi šlo, kdyby nájemce hradil technické zhodnocení vozidla (a to si jako žena nedokážu na autě představit)
Jde o mi o to, že opravdu žádný příjem z toho pronájmu nemám, tak proč bych ho měl psát fiktivně a navíc ještě by se mi započítával do příjmu rozhodných pro přídavky na děti a jde mi teď o rok 2005, kdy jsem žádný příjem neuváděl a ani s.r.o. nemá v nákladech nájem.
Já mám drohé starší auto, kterým jezdím, a s.r.o. má toto druhé, tak nevím, nevím.
Lukáš
A o to právě jde, že ze zákona jste byl povinen nájem v ceně obvyklé počítat a tím, že jste pronajímal a nepočítal, jste porušil zákon §23/7
"Liší-li se ceny sjednané mezi spojenými osobami od cen, které by byly sjednány mezi nezávislými osobami.... a rozdíl není uspokojivě doložen, upraví správce daně základ daně poplatníka o zjištěný rozdíl"
Když k vám FO přijde FÚ, tak zjistí, že se ceny liší, protže vy pronajímáte za O Kč, ale u nezávislých osob by byl účtován nájem. To, že s.r.o. nemá nic v nákladech v tuto chvíli FÚ nezajímá, protože kontroluje příjmy FO a ne zda byly zdaněny na jedné straně příjmy a na druhé straně náklady. Jediné co vám mohu poradit, je vystavit nájemné, které vám s.r.o. neuhradí, a vy nemáte příjem, který by měl vliv na přídavky, ale neuhrazenou pohledávku.
Do účetnictví s.r.o. roku 2005 už nemůžete zasáhnout, takže zbývá nedaňově zaúčtovat fakturu v roce 2006 (pokud ještě nemáte uzavřené účetnictví, jinak by jste ji musel zaúčtovat v r. 2007 - opět nedaňově) a podat dodatečné daň. přiznání za rok 2005 a nájemné upravit daňově v přiznání tzn. náklad, který snižuje hosp. výsledek.
Můžu se tedy zepta,t ještě jak to udělat, když vlastně já (občan) nemohu vydávat faktury, na základě čeho si to s.r.o. zaúčtuje a na jaké účty, když by to tedy bylo nedaňově 2006,. Díky
Lukáš
P.S. Ještě vyplňuji novou přihlášku k SD a nevím, co tam mám přesně všechno vyplnit, tam zaškrtnuto přihlášení k SD,ale co ty další stránky?
Budete mít příjmy z pronájmu podle § 9 a může to mít formu faktury, kde uvedete svoje r.č., v účetnictví s.r.o., to můžete zaúčtovat na účet 321 a nějaký 5.., s tím ,že ho označníte za nedaňový a nebude se vám započítávat do výkazu zisků a ztrát nebo to nacháte na daňovém účtu a poté vyloučíte v daňovém přiznání na ř. 40 a rozepíšete v tabulce A.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.