Vlákno názorů k dotazu Auto na r.č. do majetku FO? od ZdenaR - Re: Auto na r.č. do majetku FO? >Dobrý den,>jak...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 3. 2007 21:03

ZdenaR (neregistrovaný)

Re: Auto na r.č. do majetku FO?
    >Dobrý den,
    >jak se účtuje leasing auta v daňové evidenci když je
    >koupeno na rodné číslo?

Auto není koupeno, nýbrž pouze v nájmu. U FO je jedno, jestli je leasingová smlouva sepsána na RČ, nebo na IČ.

Mohu do nákladů?
    Do nákladů (výdajů) můžete uplatnit časově rozlišené nájemné.

A odpisy?
    Odpisovat můžete pouze majetek, který vlastníte.

Jak
    >a kdy je možno jej vložit do majetku ?

Po ukončení smlouvy o finančním pronájmu s následnou koupí najaté věci. Pokud si chcete uplatňovat náklady (výdaje), tak je zařazení do OM jednou z podmínek jejich uznatelnosti.

Musím jej
    >přepsat z r.č. na IČO?
    Nemusíte.

>Děkuji
    >Kačka K.

• 19. 3. 2007 21:57

Kačka K. (neregistrovaný)

Auto v OM - já tomu nerozumím :( ....
    Zdenko moc Vám děkuji a mohu se zeptat s jakou cenou jej mám vložit do podnikání? LS jsem ukončila v roce 2005 , v roce 2006 jej tedy vložím do OM a budu odepisovat? Takže splátky LS jsem uplatňovala 2002-5 a v 2006 začnu odepisovat?
    Díky!
    Kačka K.

• 19. 3. 2007 22:33

ZdenaR (neregistrovaný)

Re: já tomu nerozumím :( ... já také ne
    Splátky leasingu jste si uplatňovala jako výdaj na podnikání v letech 2002 - 2005? Pokud ano, tak měl být vůz vložen do OM dnem odkupu. Kupní cena OA většinou bývá do 40 tis. Kč, takže evidujete jen jako drobný majetek. Odpisuje se majetek, jehož pořizovací cena je vyšší, než 40.000,- Kč.
    Nebo jste měla auto na soukromý leasing, žádné splátky jste neuplatňovala do výdajů a nyní chcete vůz vložit do podnikání?

• 20. 3. 2007 9:57

Kačka K. (neregistrovaný)

Uplatňovala jsem splátky do výdajů, takže teď už mi zbývá jen auto vložit do firy - pravděpodobně zpětně ve výši 1000,- (cena odkupu).
    Moc Vám děkuji za osvětlení celé věci!
    Kačka K

• 20. 3. 2007 21:17

ZdenaR (neregistrovaný)

Kačko, vložte auto do obchodního majetku ZPĚTNĚ! Nechci Vás nějak strašit, ale věřte mi, je to opravdu důležité. Aby byly daňově uznatelné všechny splátky leasingu, které jste si uplatňovala jako výdaj na podnikání, tak musí bezprostředně následovat převod vlastnických práv (leasingovka Vám auto prodá) a vy musíte (také bezprostředně) zařadit odkoupený majetek do svého OM. Když budete mít chuť, přečtěte si § 24, odst. 4 zákona o daních z příjmů. V zásadě jde jen o administrativní záležitosti (či spíše buzeraci), ale bylo by zbytečné nechat se načapat na švestkách:-))
    Zdravím Zdena

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).