Re: smlouva o dílo a výdaje
>Dobrý večer, prosím o pomoc řeším situaci,OSVČ +
>příležitostný příjem§10 jednorázová činnost smlouva o dílo,
>úplně jiná činnost než má živnost . Dotyčný dodal jako
>výd. na tuto smlouvu jím udělanou s jinou osobu taky
>o dílo jako výpomoc o vytvoření toho díla.Je to možné
>tento výd. tam vůbec dát.
Podle mého názoru určitě ano, pokud výdaj řádně prokáže (další mlouvou o dílo na konkrétní část svého díla a potvrzením o úhradě). Viz § 10/4 - základem daně je příjem snížený o výdaje prokazatelně vynaložené na jeho dosažení.
Omlouvám se, ale řeším vůbec
>poprvé příležitostný příjem. Nevím jestli je vůbec
>možné dát výdaj na příležitostný příjem -smlouva o dílo,
>jestli jí vůbec může udělat? Předem moc děkuju za
>názory.
Děkuji za reakci, myslela jsem si že to jde do výdajů, vše má, i doklad o zaplacení. ale spíše mě trápí jestli může bez ičo na tuto mimo ŽL smlouvu- jakoby v ten moment soukromá osoba tvořit s jinou osobou smlouvu o dílo.Ale již jsem pátrala a v Obč.zákoníku nikde není specifikováno, že by objednavatel musel být podnikatel. tak to asi jde, ale nakonec to tam dávat nebudem, protože on v té smlouvě má ještě uvedeno, že nesmí o tom co zhotovuje informovat třetí osobu, tak vlastně ta další smlouva o dílo je proti smlouvě původní.
Tak ještě jednou mnohokrát děkuji za utvrzení, že to jde.A vůbec i za to že tyto diskuze jsou, ráda tady čerpám z Vašich úžasných a bohatých zkušeností.
>Děkuji za reakci, myslela jsem si že to jde do výdajů,
>vše má, i doklad o zaplacení. ale spíše mě trápí
>jestli může bez ičo na tuto mimo ŽL smlouvu-
ŽL by si musel vyřizovat na soustavnou činnost, na příležitostný příjem živnostenské oprávnění nepotřebuje.
jakoby v ten
>moment soukromá osoba tvořit s jinou osobou smlouvu o
>dílo.Ale již jsem pátrala a v Obč.zákoníku nikde není
>specifikováno, že by objednavatel musel být
>podnikatel. tak to asi jde,
Smlouva o dílo je zakotvena v obchodním zákoníku, ale také v občanském zákoníku. Můžou ji bez problémů uzavřít soukromé osoby mezi sebou.
ale nakonec to tam dávat nebudem,
>protože on v té smlouvě má ještě uvedeno, že nesmí o tom
>co zhotovuje informovat třetí osobu, tak vlastně ta
>další smlouva o dílo je proti smlouvě původní.
>Tak ještě jednou mnohokrát děkuji za utvrzení, že to
>jde.A vůbec i za to že tyto diskuze jsou, ráda tady
>čerpám z Vašich úžasných a bohatých zkušeností.
Také si myslím, že diskuze na BC je báječná, setkává se tu tolik chytrých a šikovných lidí, ochotných pomoci druhým.
Mějte se hezky. Zdravím Zdena
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.