Re: Sociální a zdravotní pojištění - stu
xxxxxxxx
U té daně se mi zdá, že jste si neodečetl slevu na poplatníka 7.200,- Kč a pak na Vaše studium 2.400,- pokud jste byl studentem celý rok 2006.
K tomu SP a ZP, opravdu pro Vás neplatí min. základ, jste OSVČ vedlejší - koukněte se znovu do tabulky, jestli jste si to tam pořádně vyznačil. Pokud odečtu Vámi uvedené údaje o příjmech a výdajích, tak mi vyšlo, že budete ze své činnosti platit i SP (pokud by rozdíl příjmů a výdajů nepřesáhl 45.200,- Kč za rok 2006, pak byste nemusel SP platit, ... mě vyšlo necelých 20.000,- Kč, ale je to taky "pálka", obdobně i ZP mi vyšlo cca 9000,- Kč.
Děkuji za radu. V tabulce sem měl zaškrtnuto hlavní i vedlejší činnost. Pokud zaškrtnu pouze vedlejší činnost, tak mi v řádku 32 (rozdíl mezi pojistným a úhrnem záloh) vyjde 1kč, což asi také není správně. Výše zálohy na rok 2007 mi podle této tabulky vychází 1908 kč, což už asi správně bude. Zdravotní mi vychází 9089 kč, ovšem zajímalo by mne, zda ho musím uhradit za rok 2006 ikdyž sem byl studentem. Myslel sem, že zdravotní pojištění za mne platí škola do 26 let.
xxxxxxxxxxx
ZP skutečně budete muset uhradit zpětně za rok 2006 a taky SP, přestože jste "pojištěncem státu", ale je to tak. To sociální by se dalo obejít tím, že byste rozdíl příjmů a výdajů neměl vyšší než 45.200 Kč, tzn. zvýšit výdaje ... pak by také klesla částka doplatku zdravotního pojištění za rok 2006 a myslím, že by Vám nevznikla povinnost platit zálohy na tento rok.
Zkuste se podívat na www.jakpodnikat.cz
Vlevo dole v nabídce je např. Sociální pojištění, pročtěte si to, je tam spousta cenných rad. Zkusím si ta Vaše data znovu propočítat. Mějte se.
xxxx
Doufám, že jsem se "trefila" správně:
přehled na sociálku mi vychází takto:
ř.24 = 135.000
ř.26 = 11.250
ř.27 = 67.500 (vedlejší činnost)
ř. 28 = 67.500
ř.29 = 67.500
ř. 30 = 19.981
ř. 31 = 0
ř.32 = 19.981
ř. 33 = 5.625
ř.34 = 1.665
ř.35 = buď 0, anebo pokud chcete být nemocensky pojištěný,tak mi tam vychází částka 248 Kč
ř. 36 = 1.665 (bez přihlášení k nemoc.pojištění,není to povinné,dávky v nemoci nízké, nic moc).
zdravotní poj.
doplatek na r.06 = 9.113
Moc děkuji za Vaše rady. Už mi to vychází. Teď jen přemýšlím, jak snížit ten daňový základ. Mohu zakoupit traktor za 180 tis.kč, tudíž by se mi základ snížil o odpis, ovšem nevím jestli je to možné takhle zpětně udělat, když jsem ve skutečnosti nevydal peníze. Bylo by možné odpis zahrnout do nákladů i v případě že bych traktor ve skutečnosti zaplatil až ke konci tohoto roku?
To by možná chtělo novou otázku, toto Vám nedokážu asi odpovědět, zkuste to hodit jako nové téma. Ještě bývají dobré cestovní náhrady - auto nezahrnuté do OM, sice by tam nebyla zaplacená silniční daň, přiznání mělo být do konce ledna 2007.... podumejte, ale na ten traktor se zkuste zeptat, ještě se mrkněte, jak by Vám vycházely odpisy, aby to za to stálo...
lo
>>být do konce ledna 2007.... podumejte, ale na ten
>>traktor se zkuste zeptat, ještě se mrkněte, jak by
>>Vám
>>vycházely odpisy, aby to za to stálo...
>
>Traktor není dobrý nápad, pouhým pohledem do TP se
>odhalí, kdy se přehlásil na nového majitele.
Datum přehlášení je důležitý? Myslel sem, že důležitý je datum na kupní smlouvě. Již jsem nakoupil několik strojů a převod sem dělal i více než rok po koupi a zatím nikdo nic nenamítal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.