Re: Jaká je min.daň při podnikání?
Minimální základ daně je 112950 (pokud jste v roce 2005 nebo 2006 začal podnikate tak se na vás nevztahuje), započítává se poměrná část podle měsíců, ve kterých jste vykonával činnost, bere se ohled i na příjmy ze zaměstnání, slevu se uplatňuje v celé výši 7200, sleduje se minimální základ daně ř. 43, né minimální daň
Spadá do min. základu daně. Na ř. 43 musí vypsat počet měsíců vykonávaní činnosti (ŽL může mít celý rok, ale fakticky činnosti vykovával pouze 6 měsíců, tak má povinnost platit daň z pol. MZD) Nezapomenout ještě na příjmy ze zaměstnání, je možné že jsou dostačující pro stanovení MZD
Teď jsem si najela na přílohy zde na bussinesu a když na ř. 43 napíšu počet měsíců vykovávání činnosti, tak mi to spočítá výši MZD.
Základ daně ze zaměstnání je větší než 112 950? Pokud ano, tak to nechte být a stejně jste min. základu daně dosáhla. Pak už jenom sečtete ZD ze zaměstnání, z podnikání odečtete odč. položky,vypočtete daň, uplatníte slévu 7200 na vás, případně na děti a výslednou daň upravíte o sražené zálohy zaměstnavatelem. Mnoho zdaru
Jo takhle..ja to blbe pochopila, takze:
ř.36 25.605,-
ř.37 z podnikani 118684,-
ř.42 144289,-
a do ř.43 kdyz jsem dala tech 9,tak vyskocilo 84700,- (ale vysledek mi to neovlivnilo...to jsem myslela :-)
a r.45 zase 144289,-
tak nevim jestli to spada do toho minima?
Minimální základ daně je ty, kteří by měli z podnikání menší základ daně než je 112 950,- Ve vašem případě je jedno, jestli dáte 9 nebo12, protože minim. základ překročil a to vždy zdaňuje ten skutečný základ z podnikání, u vás je 118 684,00, proto vám zadání MZD nic neovlivnilo. Kdyby jeho základ daně z podnikání byl menší než minimální např. 70 000, tak pak je rozhodující kolik měsíců vykonával činnost. Jestli byl v 1-3 zaměstnán a v podnikání nic nevykonával, tak by se min.ZD počítal za 9 měsíců a on by danil z částky 84 712 Kč, pokud ale něco v tyto měsíce vykonával musí být daň počítána z celkového min. ZD 112950 bez ohledu na zda v období 1-3 měl příjmy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.