Re: Podpis na razítku
Podle striktního zákona musí skutečně jít o vlastnoruční podpis. Ale přiznávám se, že mně samotné se toto ustanovení VELICE nelíbí, protože nejsem schopná čitelně podepsat stovky dokladů denně. Takový podpis, který je třistapadesátý v pořadí, je už spíš jen křečovitě naškrábaná parafa, která je velmi snadno zneužitelná, stačí mít aspoň základní znalosti z grafologie :-(
Takže vám tady napíšu něco, co není v souladu s §§:
Myslím si totiž, že takové razítko je daleko hůře zneužitelné než vlastnoruční podpis. Razítko si můžu zamknout třeba do trezoru, ale proti napodobení parafy psané unavenou rukou v křeči jsem téměř bezmocná.
Já tedy hlasuju pro razítko - s vědomím, že se zde vystavuju kritice za názor, který opravdu, ale opravdu není v souladu se zákonem ;-)
Mono, pozor, to jsou dvě různé věci!
Nikde není psáno, že by na faktuře nebo na jiném účetním dokladu musel být podpis osoby, která tu fakturu vystavila. Na přijatém dokladu ostatně vůbec nemusí být žádný podpis dodavatele, proto klidně mohou chodit faktury emailem atd.
Ale ve firmě, která doklad obdržela a zaúčtovala, musejí doplnit svoje podpisy (osoby odpovědné za účetní případ, osoby odpovědné za zaúčtování).
Neboli - když dostanete fakturu třeba od telecomu nebo od plynáren, tak tam určitě nemusí být podpis někoho, kdo tu fakturu vystavil - a taky tam ten podpis není.
Ale vy ve firmě musíte doplnit podpisy lidí, kteří schvalují zaúčtování té faktury do vašeho účetnictví, i osoby, která je zodpovědná za správné zaúčtování té faktury do vašeho účetnictví.
Součástí organizačního řádu a vnitřní směrnice o oběhu úč.dokladů by měl být i podpisový vzor.
Auditor mi odsouhlasil, že mohu mít vyjetou sestavu např. zaúčtování př.faktur a na ní : zaúčtoval doklad č. až č. ten a ten a podpis a schválil doklad č. až č. ten a ten a podpis.
Šetřeme si tedy ty naše zlaté ručičky a péra.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.