Vlákno názorů k dotazu Daňová evidence EUR od Eva M. - Re: daňová evidence EUR Upřímně řečeno, s účtováním cizích...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2007 17:02

Eva M. (neregistrovaný)

Re: daňová evidence EUR
    Upřímně řečeno, s účtováním cizích měn v DE je to docela problém. Zlaté jednoduché účetnictví, tam to bylo ošetřeno. Moje zkušenost (neladící se zákonem) je:
    * ano, účtovat denním kurzem ČNB
    * kurzové rozdíly k fakturám se dělat nemusejí, protože nemáte zaúčtován předpis faktury. Prostě zapíšete úhradu v tom kurzu, v němž se platilo a v účetním programu to uděláte tak, aby nebyla faktura nedoplacená či přeplacená.
    * na konci roku uděláte kurzové rozdíly u devizového účtu i u případné valutové pokladny.

Při čtení posledního bodu jistě řadě pravověrných lidí daňově evidujících vstávají vlasy hrůzou na hlavě: "Cožeeee? Kurzové rozdíly v DE? Ta Eva M. je už fakt přepracovaná!"
    Nooo... unavená už jsem a pořádně. Ale s těmi kurzovými rozdíly to myslím vážně. Koho to zajímá, tak si prosím POZORNĚ přečtěte CELOU debatu tady http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=315330 a pak teprve připojujte své nesouhlasné argumenty. Ráda si je přečtu. (Souhlasné argumenty klidně připojujte hned :-))))

• 28. 3. 2007 22:27

Míla (neregistrovaný)

Jsme účetní firma, vedem DE i podvojko, a kurzové rozdíly u DE děláme - u pokladny a BÚ. Dle našeho šéfa je to lepší, ale víme, že se dělat nemusejí. Se zájmem jsem četla výše zmíněnou diskuzi a ještě víc mě to utvrdilo v tom, že je lepší je dělat, nikdy nevíme, kdy který klient bude muset přejí z DE a PÚ.

• 28. 3. 2007 22:34

Eva M. (neregistrovaný)

Mílo, děkuju za reakci :-) Myslím, že nejde jen o to, jestli někdo bude muset přejít na PÚ. Ale hlavně se může stát, že vlivem použití jiných kurzů mu vycházejí v DE jiné náklady a tím i jiné daně - viz třeba případ tazatelky v té níže uvedené diskuzi. A to už se zpětně nenapraví - jedině dodatečnými přiznáními.

• 28. 3. 2007 22:48

Míla (neregistrovaný)

Ano, to samozřejmě taky, někdy ty kurzové rozdíly jsou docela dost velké.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).