Re: HV a jak dál ?
Aha, takže teď můžu podat DP. Ale potom až valná hromada schválí HV a rozdělení zisku, tak to pak ale taky ještě musím zaúčtovat do roku 2006, nebo ne ? To samé i s tím rezervním fondem ? To už potom jenom interně zaúčtuji a na FU už se nic neodevzdává.
Promiňte jestli se ptám moc zmateně, jen potřebuji poradit s tím, že vlastně teď mám HV ve výši 127 tis. Kč, z toho vypočítám daň, zaúčtuji jak výše uvádíte na 591/341 a to je pro tuto chvíli, resp. pro okamžik podání DP vše ?
Díky Jana
V roce 2006 jste měla zaúčtovat rozdělení HV 2005.
Čistě moje osobní poznámka z praxe - malá s.r.o. většinou nic netuší o VH a nějakém rozhodnutí, které by měli dát účetní, potřebují navést a udělají to, co jim poradí účetní. Jana F.
Děkuji paní Jano,
v roce 2005 jsme měli ztrátu, první zisk až v roce 2006. HV byl 35000 Kč. Valná hromada schválila zisk, nerozděloval se, jen jsme měli vytvořit rezervu, prvně. Nejsem si jistá, zda to máme dobře.
Můžete mi, prosím, poradit ? To samé bude vlastně i teď za rok 2006.
Díky Jana U.
Děkuji za radu.
Takže teď podám DP za rok 2006 a pak po schválení valnou hromadou provedu zaúčtování rezervy a nerozděleného zisku za rok 2006 a pak uzavřu účetní rok. Je to tak ?
Ten účet 421 a 428 mi pak vstupují zase do roku 2007 ?
Promiňte zda se Vám zdá můj dotaz stupidní, ale trochu v tom mám hokej. Ale už mi to začíná být jasné, podali jste mi dost přesné a vyčerpávající informace. Jste fakt dobré a hodné.
Děkuji.
Není to tak. Podáte přiznání za rok 2006, zaúčtujete daň a uzavřete účetnictví za rok 2006. V roce 2007 by do června se měla konat VH, kde odsouhlasí ten zisk z roku 2006 a převedou ho na ty účty 428,421. Tzn. že v roce 2006 žádný účet 428 a 421 vám nebudou figurovat (pokud jste už někdy dřív neměli zisk). V roce 2006 pouze musíte mít převedenou ztrátu z 431. Vždycky je to prostě o rok posunutý.
Na konci jednoho roku zjistíte, jak jste na tom - zisk, ztráta a uzavřete účetnictví, aniž byste o ní někde účtovali. V dalším roce teprve rozhodujete, co s tím ziskem, ztrátou z minulého roku provedete (kam převedete).
Z roku 2005 se vám přenese do roku 2006 ztráta, kterou přeúčtujete interním dokladem (teoreticky na základě rozhodnutí VH....ale já to dělám automaticky) 431-429. Je dobré si na 429 dávat analytiku podle let. Přiznám se, že to na těch 429xxx nechávám léta a neřeším to.
Podobně z roku 2006 se vám přenese do roku 2007 zisk, ze kterého 10% dáte do rezervního fondu (431-421)(pokud není naplněný), zbytek na 428, jestli tedy nerozhodli jinak. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.