Re: HV zisk,dle DP 0-jak tvorba rezervy
Takže jsem tu tabulku na DP kde vypisuji ty ztráty napsala blbě? Ale když bych je tam nevypsala v té výši jaký byl HV tak by mě vyšla zaplatit nějaká daň a to pro letošek nechtěli,protože měli možnost si uplatnit právě ty ztráty.Díky,Jana.
Tabulku máte dobře, já mluvila o zaúčtování začátkem roku, asi jsem špatně pochopila, jestli chcete vědět, jak to bude v DP nebo v účetnictví. V tabulce uvedete všechny ztráty z min. let a vypočtete, kolik lze letos uplatnit. To se Vám pak promítne na předposlední stranu DP a vyjde Vám doplatek 0.
Tak tak je to dobře. A teď účtování v roce 2007-klasicky by to bylo zisk proti neuhrazeným ztátám z minulých let,ale jak je to s tou rezervou?Ta se přece má vytvořit poprvé za rok ve kterém byl vytvořen zisk....tzn.zisk v roce 06=účtovat o tomto budu v roce 07. Vlaďko,omlouvám se že zdržuju,ale mám v tom zmatek.Díky,Jana.
V pohodě. Nejdřív převedete vše z účtu 431 (z toho zisku) na nerozd. zisk (428), ze 428 převedete část na rez. fond - 421, pak se podívejte, jestli je zbytek účtu 428 stále větší než ztráty z min. let, pokud ano, převedete jen část na ztráty min. let (429) tak, aby se 429účet vynuloval. Pokud je zisk menší, převedete celý zbytek na 429.
Pozn. Podívejte se do společenské smlouvy, jestli nepřikazuje vytvořit rezervní fond dalším vkladem společníků - pak by se účtovalo 353/421 a celý zisk by šel na úhradu ztrát, příp. na 428.
Ze zákl. kapitálu 200 000 vychází fond 20 000,-.
Za č. účtu neruším, nemám po ruce účt. osnovu, tak to beru popaměti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.