Re: vyřazení auta z majetku po havárii
Účet 028 byl sice zrušen, ale jelikož současná legislativa už nemá danou pevnou účtovou osnovu, pouze určuje první dvojčíslí, tak si myslím, že účet 028 se dá znovu použít.
Přijaté pojistné 221/648.
Ale není mi jasné, když to byla totální havárka, proč to pojišťovna odkupovala? Asi bych to zaúčtovala jako škodu 549/028.
Já bych se přiklonila k té 549, protože pak by marže z prodeje byla ztrátová. Ještě jste se nevyjádřil(a) k tomu, proč to pojišťovna odkoupila, pak by to snad bylo jasnější.
Do nákladů se dává zůstatková cena majetku, tzn. Vy si nemůžete dát vyšší, než je cena v účetnictví na 028. Takže tam půjde 1190,-.
Ta částka do výše přijatých náhrad, co o ní mluvíte, ta se týká posouzení z daňového hlediska.
...
>Já bych se přiklonila k té 549, protože pak by marže z
>prodeje byla ztrátová. Ještě jste se nevyjádřil(a) k
>tomu, proč to pojišťovna odkoupila, pak by to snad bylo
>jasnější.
>Do nákladů se dává zůstatková cena majetku, tzn. Vy si
>nemůžete dát vyšší, než je cena v účetnictví na 028.
>Takže tam půjde 1190,-.
>Ta částka do výše přijatých náhrad, co o ní mluvíte,
>ta se týká posouzení z daňového hlediska.
Když Vás "vyplatí" a vrak Vám nechá, máte starost, co s ním a ještě Vám dle běžné praxe odečtou všecko, co je tzv. použitelné (mají však pro Vás cenu třeba sedadla z vraku ? Budete je prodávat ? A když to odkoupí pojišťovna a sama si to pak třeba prodá bazaru a uvedené věci Vám neodečte a Vy to máte bez starostí - i když byste to (SNAD ???) prodala sam za víc ... To je ten důvod.
A ta vstupní cena ? To už tu přece v diskusi bylo, že po ukončeném leasingu si můžete odkoupit a dát do majetku firmy vozidlo za oněch zůstatkových 1000 + DPH - nebo se pletu ?
>>A jako částku do nákladů (na 549 nebo 541) ?
>Já bych se přiklonila k té 549, protože pak by marže z
>prodeje byla ztrátová.
Pro IVČU : Můžete mi to lépe vysvětlit ? Tu ztrátovou marži ... vždyť když dám na 648 pár desítek tisíc a odečte se mi (ať už na 549 nebo na 541) POUZE cca 1200, tak z toho je stejně marže zisková a daň se musí zaplatit - ne ?
Ano, máte naprostou pravdu, já na to koukala ze statistického hlediska, kde se porovnávají přímo 541 s 641 tj. přímo to, co se týká prodeje.
Ale ve Vašem případě to vlastně nebyl odkup, ale bezúplatné přenechání vraku, nebo na vyúčtování od pojišťovny byla rozdělena částka zvlášť na pojistné plnění a zvlášť za auto?
Pro IVČU : Likvidace formou totální škody ve výši XXX, odečtena spoluúčast AAA, odečtena poslední nedoplacená splátka BBB, k výplatě CCC.
Takže já to vidím zaúčtovat to takto: de fakto zaplatili BBB+CCC, protože odpustili tu nezaplacenou poslední splátku, tudíž vytvořit interní doklad na BBB+CCC a rozúčtovat ho na :
BBB = úhrada faktury té splátky (t.j. proti 321)
CCC = do výnosů (648)
Je to dobře ?
S CCC 221/648 souhlasím, 549/028 1200,- taky (máte na 028 teda 1190,- nebo 1200,-?)
Ale s tou pojistkou si nejsem jistá, oni už Vám poslali fakturu na zaplacení pojistky a Vy jste si ji dali do nákladů? Pak by se jednalo o klasické zaplacení neuhrazené faktury.
na tom účtu 028 je 1220 (v době 22% DPH to odkoupil člověk a dal to do své firmy (tudíž je to 1000+22%=1220)
... a ta pojistka je klasicky už v minulém období (bylo to na přelomu roku) v nákladech, jenže si myslím, že když nebyla zaplacena, že ji musím teď dát do výnosů ne ? Jako kompenzace ... i když nerad :-( Nebo jak jinak "zlikvidovat nedoplatek na 321 ? Proti 491 ?)
Tak jestli chápu, tak ta faktura stornována nebyla a ve vyúčtování od pojišťovny si její úhradu prostě strhla. Takže Vy máte zaúčtováno v minulém roce 568/321, letos byla bouračka, přišlo to zúčtování, kdy máte nárok na pojistné mínus spoluúčast. Ten zbytek, který si pojišťovna odečítá od toho pojistného plnění je právě to zaplacení faktury, aspoň tak to chápu. Prostě místo toho, abyste ji poslali sami peníze, si to sama strhla z toho, co Vám měla poslat, aby nemusela čekat, než přijdou peníze od Vás za zaplacení faktury.
Takže do výnosů patří pojistné plnění mínus spoluúčast 221/648 a zbytek zúčtujete.
Takže možnosti účtování:
221 MD.........peníze na účtu
321 MD.....výše faktury za pojistku
648 D ..........předpis náhrady bez odečtení neuhrazené faktury
popřípadě, pokud by Vám to přišlo složitý, tak můžete zaúčtovat předpis pohledávky za pojišťovnou, v celkové výši mínus spoluúčast 315/648, peníze přijdou menší o ten zápočet 221/315 a rozdíl bude 321/315. Snad jsem to napsala srozumitelně.
Ano, jen v hodnotě zůstatku, veškerá cena auta už protekla náklady v podobě leasingových splátek.
Nikdy nemůžete dát do nákladů výši náhrady. To spolu účetně přeci nesouvisí.
Na jedné straně mám majetek, který není. Jeho zaúčtováním do nákladů se účetně toho majetku zbavím.
Protože jsem pojištěn, pojišťovna mi ztrátu kompenzuje v podobě finančních příjmů.
U toho leasingu bych se spíš zamýšlel nad tím, proč si dávám do majetku auto za účetní cenu 1220,- Kč, když je jeho faktická cena v té době třeba 200 tisíc.
Kdybych to bral do důsledku, tak si tím podhodnocuji cenu firmy.
Nejsem účetní, takže mě to netrápí, ale docela by mě zajímalo, jestli k tomu mají odborníci nějaký postoj.
K podhodnocení nedochází. Jednak pokud by si dal do majetku auto ve "faktické" ceně 200 tis., tak by se mohlo znovu odepisovat, ale to už jednou bylo formou leasingových splátek, to už jste popsal výše a na to se asi neptáte.
Ale hlavně pokud by se auto normálně koupilo (ne na leasing), tak by se odepisovalo a v rozvaze by byla cena 200 tis., ale pak je tam taky korekce ve formě oprávek, takže pak za čtyři roky, kdy je auto odepsané, v aktivech netto vychází 0,-.
Berte to jako můj povzdech nad jednou z mého pohledu nelogičností účtování. Ze zákona o účetnictví si pamatuju především větu, která zní asi takto: "Účetnictví má zachycovat věrný obraz majetku firmy".
Pokud ve finále majetkové poměry v účetnictví odpovídají skutečnosti, tak z mého pohledu až není takový problém jestli rozbité auto zaúčtuju třeba na 541 nebo 549.
Ale u toho odkupu leasingu mám vnitřní pocit, že dávat auto, který můžu obratem prodat za poměrně vysokou částku, do majetku za pár korun není úplně šťastné řešení i když o žádném lepším nevím.
Protože firma má najednou majetek, ale účetnictví to nezachycuje.
Co se týká druhé obvyklé praxe, že se majetek účetně rychle odepíše, to je v bledě modrým to samý. Měl bych být jasnovidec a udělat odpisový plán tak, aby kopíroval skutečné opotřebování majetku.
Dávám tu těch pár řádek jen k zamyšlení a nečekám odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.