Re: Zveřejnění závěrky
Já jsem jim tam posílal e-mail kvůli tomu, jestli není problém pokud to převodu do PDF přímo ze softwaru a bude to tudíž bez podpisu a odpověď byla:
"Pokud musí být požadovaný dokument opatřen podpisy, pak musí být převedena do PDF jeho kopie. Převod z textových nebo excelovských formátů přímo lze použít u dokumentů podpis nevyžadujících."
Tak a teď můj dotaz zní: Musí být na rozvaze, výsledovce a příloze podpis? Pokud tam totiž nebude tak to by tam mohl poslat kdokoliv cokoliv.
Já sem to četl, takže mě řekli něco jiného, asi by si to i oni měli ujasnit.
Mě jde o to, že pokud tam nebude žádný podpis, ať už naskenovaný nebo elektronický, tak teoreticky může kdokoliv poslat do sbírky listiny nějakou nepodepsanou účetní závěrku, kterou bude vydávat za závěrku té či oné firmy.
Takže já sem to tam stejně pro svůj klid poslal naskenované s podpisem. Podle mě je to celé nedomyšlené.
Souhlasím, že v době, kdy kvůli každému prdu je potřeba elektronický podpis je to přístup nelogický. Na druhou stranu paní na obchodním rejstříku reagovala slovy, že je to veřejné, tedy mohu velice snadno zkontrolovat, jestli to, co je v rejstříku uvedeno, jsem tam skutečně poslal sám.
Kdysi mě udivil přístup OSSZ, kdy jsem zjišťoval jak je to v případě zastupování jiných organizací při posílání evidenčních listů. Na poslání musím mít ověřený elektronický podpis, ale na to, abych někoho zastupoval stačí obyčejná plná moc. A myslím, že se nemusím moc rozepisovat, jak to občas chodí.
Co se týče té účetní uzávěrky, tak v sobotu jsme to posílali přímo z programu (tedy nepodepsané) a v pondělí už to bylo vystavené na webu.
Podle § 18/2 ZoÚ musí být k účetní závěrce připojen podpisový záznam. Teprve připojením uvedeného podpisového záznamu se považuje účetní závěrka za sestavenou.
Podle § 21a/4 ZoÚ se zveřejňují účetní závěrky a ne nějaké nesestavené polotovary.
Podle § 37/1/f ZoÚ je sankce za nezveřejnění účetní závěrky až 3% aktiv.
Výjimečně za tento paskvil nemůžou poslanci ale neschopný ministr, který místo toho, aby zajistil elektronický přístup k účetním závěrkám, jak žádá směrnice EU, tak velkopansky nařídil ukládání v elektronické podobě, což směrnice nepožadovala.
Takže lze jen doufat, že jiní státní úředníci nebudou mít drzost ukládat pokuty i když by podle mne jejich uložení bylo podle práva.
Hezký den a lepší úředníky!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.