Vlákno názorů k dotazu Přechod z účta na uplatnění N paušálem? od Docent - Re: Přechod z účta na uplatnění N paušál Samozřejmě...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 4. 2007 19:22

Docent (neregistrovaný)

Re: Přechod z účta na uplatnění N paušál
    Samozřejmě si můžete i při vedení účetnictví uplatňovat výdaje procentem z příjmů. Musíte ale vypočítat příjmy, protože výdaje se uplatňují procentem z příjmů, nikoli z výnosů. Takže v podstatě snížíte výnosy o nezaplacené pohledávky a zvýšíte o přijaté zálohy.

• 2. 4. 2007 22:49

Šárka (neregistrovaný)

Mockrát Vám děkuji za odpověď. Mám samozřejmě za minulý rok kompletní účetnictví, ale bude stačit, když nadále budu pouze evidovat příjmy?

Š.

• 3. 4. 2007 8:53

Docent (neregistrovaný)

Pokud už vás nebaví vést účetnictví :-)).......ale pozor, přechod na paušál má i svá úskalí, například pokud budete mít leasing na auto a doposud jste si uplatňovala nájemné ...já na vašem místě bych si účetnictví vedl dál a jen si uplatňoval výdaje procentem z příjmů

• 3. 4. 2007 11:52

Šárka (neregistrovaný)

Děkuji Vám za čas, který mi věnujete;o)) Dnes ráno mi došlo, že přejít z účetnictví na pouhou evidenci příjmů a uplatnění N paušálem v tomto případě nelze proto, že přechod z DE na účetnictví se odehlál před 3 lety a mám dojem, že se u vedení ú. musí setrvat minimálně 5 zdaňovacích období, nebo se mýlím?

Jak se ale realizuje vedení účetnictví s paušálním uplatňováním N? Vím, že odpověď by byla obsáhlejší. Nemáte pro mne, prosím, tip na zdroj informací, kde je tato problematika řešena?

Ještě jednouVám děkuji za laskavost.

Š.

• 3. 4. 2007 12:56

Docent (neregistrovaný)

Účetnictví bych realizoval úplně stejně jako dřív, tedy účtoval jak jste zvyklá, paušály mají význam jen při zpracování DP a Přehledů na OSSZ a VZP. A tam bych to realizoval (můj názor, nikdy jsem to prakticky nedělal :-))) tím, že bych přiložil k DP Zvláštní přílohu č. 1, kde bych napsal:

Výnosy dle účetní závěrky ...........2 500 000 Kč
    v nich zahrnuté nezaplacené pohledávky ...... 150 000 Kč
    v nich nezahrnuté přijaté zálohy .............70 000 Kč
    příjmy celkem .....2500000-150000+70000 = 2420000 Kč
    z toho výdaje procentem ...............1210000 Kč

Základ daně........1210000 Kč

A tenhle základ daně bych pak vepsal tam, kam normálně v DP a Přehledech píšete HV. Normálně spočítal daň a pojistné, zaúčtoval a vyrobil výkazy a hotovo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).