Vlákno názorů k dotazu Zkrácená pracovní doba od Jiřka - Re: Zkrácená pracovní doba Je povinen Vám vyhovět, nebrání-li...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 4. 2007 9:26

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Zkrácená pracovní doba
    Je povinen Vám vyhovět, nebrání-li mu vážné provozní důvody. Zřejmě by mu Vaše zkrácená pracovní doba činila problémy, jistě si dovedete přestavit jaké. Pokud tedy usoudil (což á posoudit nemůžu), že by mu úprava Vaší pracovní doby činila velké problémy, nemá to zapotřebí a může odmítnout vyhovět.

• 3. 4. 2007 11:05

katka (neregistrovaný)

To neznamená, že pokud zaměstnavateli, bude činit zkrácená pracovní problémy, může odmítnou. Není to pravda zákon to říká jasně musí vyhovět. Vážné problémy musí skutečně znamenát vážné problemy. A pokud Vám nemůže vyhovět - znamená to dohoda s odstupným.

• 3. 4. 2007 16:22

J. (neregistrovaný)

Vážné provozní důvody - jestli-že se dovolává právníků, pak asi bude opravdu na zvážení těchto důvodů záležet na soudním rozhodnutí.A myslím, že na d o h o d u s odstupným těžko přistoupí. Odstupné by musel vyplatit pouze když by vám dal on výpověď a to ještě podle důvodu výpovědi. Chápu vás, že je to problém velký, ale vzhledem k tomu, že děláte na směny, jak by k tomu ale přišli ostaní, kteří by zase museli dělat pouze odpolední směny. Asi by jim to také vadilo. Ona každá mince má dvě strany.

• 3. 4. 2007 16:48

Verča (neregistrovaný)

Může mi prosím někdo poradit co mám dělat, když jsem požádala zaměstnavatele o úpravu a zkrácenou pracovní dobu podle nového
    zákoníku práce par. 241 ods. 2. z důvodu péče o dítě v ředškolním věku. Pracuji jako prodavačka. Zaměstnavatel mi sice pracovní dobu byl ochoten zkrátit, ale za cenu, že budu dělat jen odpolední směny. Což je pro mně nemyslitelné neboť musím dítě vyzvedávat ze školky .Navrhl mi ať dám vypověď dohodou bez nároku na odstupné. Když jsem se ohradila začal mi vyhrožovat právníky.
    Děkuji za odpověď.

Je povinen Vám vyhovět, nebrání-li mu vážné provozní důvody. Zřejmě by mu Vaše zkrácená pracovní doba činila problémy, jistě si dovedete přestavit jaké. Pokud tedy usoudil (což á posoudit nemůžu), že by mu úprava Vaší pracovní doby činila velké roblémy, nemá to zapotřebí a může odmítnout vyhovět.

To nezn., že pokud zaměstnavateli, bude činit zkrácená pracovní problémy, může odmítnou. Není to pravda zákon to říká jasně musí vyhovět. Vážné problémy musí skutečně znamenát vážné problemy. A pokud Vám nemůže vyhovět - znamená to dohoda s odstupným.

Vážné provozní důvody - jestli-že se dovolává právníků, pak asi bude opravdu na zvážení těchto důvodů záležet na soudním rozhodnutí.A myslím, že na d o h o d u s odstupným těžko přistoupí. Odstupné by musel vyplatit pouze když by vám dal on výpověď a to ještě podle důvodu výpovědi. Chápu vás, že je to problém velký, ale vzhledem k tomu, že děláte na směny, jak by k tomu ale přišli ostaní, kteří by zase museli dělat pouze odpolední směny. Asi by jim to také vadilo. Ona každá mince má dvě strany.

Pro každého vážné důvody jiné.Myslími,že pokud neskončíte sama dohodou samozřejmě bez odstupného,tak vám zaměstnavatel tak znepříjemní "život",že stejně dříve nebo později skončíte.Pokud skončíte na ÚP tak možná i s horším příjmem a tudíť i s menší podporou.Na druhou stranu nemůžete očekávat,že se vám zaměstnavatel bude přizpůsobovat a např.on sám bude za tím pultem každý den odpoledne za vás pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).