Vlákno názorů k dotazu S.r.o. a stavební činnost od Jirka - Re: s.r.o. a stavební činnost Nakupujete materiál přímo do...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 4. 2007 9:52

Jirka (neregistrovaný)

Re: s.r.o. a stavební činnost
    Nakupujete materiál přímo do spotřeby, tj. zda nakoupený materiál odvezete hned na stavbu a tam je spotřebován, nebo vede Vaše společnost sklady? Pokud nakupujete přímo do spotřeby - účtujete pořízení materiálu metodou B - 501 + analytika. Pokud vedete sklady musíte účtovat pořízení materiálu, přijetí na sklad, vyskladnění materiálu a poté až do spotřeby. Já používám na pořízení materiálu metodou B účet 50100 a neměním ho pro jednotlivé zakázky. Ale při každém účtování k tomuto účtu přiřazuji příslušné středisko - samostatná evidence středisek v účetním programu. Je to lepší než na účet 501 vytvářet analytiku pro jednotlivé akce.

• 4. 4. 2007 10:04

digi (neregistrovaný)

Účtuji způsobem B a nakupovaný materiál je určený přímo na zákazky , nemáme prostory na skladování zásob, tudiž jsou tyto nákupy hned spotřebovány.Takže pokud nemusím nenaváděla bych ten materiál na sklad.A jak to účtujete přes střediska?nikdy jsem to takovým způsobem nedělala?měla jsem za to, že bych tomohla účtovat analyticky 501..každá zakázka svou analytiku.
    děkuji..

• 4. 4. 2007 10:50

JR (neregistrovaný)

Dobrý den, účtuji stavební firmu a tam také nakupují stav.mater.,který rovnou spotřeb. na stavbách, také nemají sklady a účtuji rovnou na 501 s použitím čísla zakázky, na kterou se daný mater. použije. Jde o auditovanou spol. a auditor k tomuto účtování nic nenamítá. Na konci roku by se měla udělat inventura případného zbylého mater.a zaúčtovat na 112 nebo spotř.mater. zabudovaný, ale nevyfakturovaný dát do rozpracovanosti.

• 4. 4. 2007 12:02

digi (neregistrovaný)

Takže Vy účtujete v příkladu:zákázka č.1, tak máte anylytiku 501001, zakázka č.2 máte analytiku 501002..atd? je to taky správně? bez učtování skl.evidence.

• 4. 4. 2007 14:34

JR (neregistrovaný)

Účtuji např. 50101 Mater. na stavby, můj SW mi umožňuje k tomuto účtu přiřadit různá č.zakázek a pak si mohu vyjet např. kolik mater. bylo na každou zakázku nebo poddodávek účet 518 AÚ. Takže mám jen jednu anal.-stavby, ale přiřazuji různé zakázky. Skladovou evidenci nevedeme, protože se rovnou mater. vozí na stavby(nemáme sklad) a tam se rovnou zpracovává nebo se i některá zakázka dělá celá v poddodávkách. Napsala jsem to i do vnitřní směrnice, že mater. se vozí přímo na stavby, kde je rovnou zpracováván. Možná, že se ještě někdo ozve, jak to dělá ve své firmě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).