Re: Faktura přijatá 1.4. 07 a DUZP 31.1.
Podle mne to říká §26 ZDPH a nemyslím si, že by to byl jen problém dodavatele.Chcete mi říct, že když dostanete např. dan.doklad kde je uvedeno datum vystavení:30.3.2007 a datum UZP:31.3.2007 tak vy si to jen v programu opravíte a jedete dál..a to že to není správně je problém dodavatele. chyba, to je Váš problém,Vy máte mít v účetnictví řádné danové doklady ne zmatiny. to je prostě můj názor. já bych si tu fakturu nechala každopádně opravit.
Re: Faktura přijatá 1.4. 07 a DUZP 31.1.
Hledáte problém na nesprávném místě. I když to může vypadat divně, podle nového, 3 roky účinného ZDPH, je daňovým dokladem i doklad vystavený před DUZP (30.03. x 31.03.) - jen se v tomto případě musí ověřit (případ od případu), zda je DUZP správně stanoveno.
Pokud se týká vystavení DD po 15 dnech, je to z hlediska odpovědnosti plně na dodavateli - toto platilo i dříve. Občas se stane, že se něco nevyfakturovalo včas, bohužel. K vrácení DD není právní důvod (pokud obsahuje správné údaje). Na druhou stranu - proč se odběratel včas nedomáhal vystavení daňového dokladu?
Odběratel může být v obou případech v klidu, odpočet si v případě nároku na něj uplatní kdykoliv do konce kalendářního roku.
Jak už jsem uvedla výše - může se nám to zdát divné, ale pokud nejsme v rozporu s zákonným ustanovením, netřeba se zbytečně plašit. Snad jen si vzít ponaučení pro příště a případně navíc upravit smluvní ujednání s "problematickými" obchodními partnery.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.