Re: DPH, podnikání i pronájem?
Dobrý den,
děkuji za reakce. Změnilo by se něco pokud bych tuto činnost provozoval jako volnou živnost - Ubytovací služby? Unikl bych paragrafu 56? Mohl bych tedu uplatňovat nárok na odpočet na vstupu např. u vybavení? např. nová televize. Musel bych ale potom z ceny, kterou mi zákazníci dají DPH odvest, že?
A jak by to potom bylo s energiemi? nějaké změny?
Děkuji mnohokrát
Pokud nebudete pronajímat nemovitost, ale provozovat v ní Ubytovací služby, potom budete muset zákazníkům účtovat ubytování včetně DPH (tuším zatím stále 5 %) a máte nárok si uplatnit odpočet DPH na vstupu u všech zdanitelných plnění vztahujících se k ubytovací službě. Součástí ceny za ubytování samozřejmě standardně bývají kalkulace nákladů + nějaká přirážka a v těch nákladech by měla být kalkulována i spotřeba energie.
A co by to pro mne znamenalo, provozovat tuto činnost na základě živnostenského oprávnění? nějaká "překolaudace" nebo něco podobného? Jiné daně z nemovitostí? Uvedl bych příklad: Mám chalupu, uzavřel jsem s agenturou smlouvu o zprostředkování. Příjmy od nich budu danit podle paragrafu 9, jelikož se jedná pouze o "holý pronájem". Dále budu tuto chalupu používat k živnostenskému podnikání - ubytovací služby. Výdaje nějakým způsobem rozdělím. Bylo by možné to "nějak takhle" udělat? vést zvlášť evidenci. Mohl bych v tomto případě postupovat tak, že bych koupil např. již zmíněnou televizi a "řekl" že ji používám pouze pro ubytovací služby ne pro holý pronájem. Uplatnil bych tedy nárok na celé DPH z televize, samozřejmě bych televizi měl ve výdajích u živnosti.
Je to úplně scestné nebo je to možné? :-)
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.