Re: PC a software - vklad do podnikání
Ať koukám jak koukám, pořád to tam nevidím. Projíždím ten zákon už docela dlouho, ale stále jsem se nedostal k něčemu co by vyvrátilo, to že když si ten notebook nechám ocenit, zařadim jako drobný a odepíšu podle směrnice na dvakrát, tak ty odpisy budou daňově uznatelné.
Prosím pomozte, hledám už dlouho a stále nenacházím pevné východisko. Děkuji
Kopíruji:
U movitého majetku, který poplatník uvedený v § 2 pořídil úplatně v době delší než 1 rok před vložením do obchodního majetku, je vstupní cenou cena podle písmene d) s výjimkou majetku nabytého formou finančního pronájmu s následnou koupí najaté věci
... ovšem týká se pouze hmotného majetku se vstupní cenou vyšší, než 40 tis. Kč a to zřejmě nebude Váš případ. Daňově uznatelné jsou odpisy HM podle § 26-33 ZDP, tedy majetku, jehož vstupní cena je podle § 26/2/a vyšší, než 40 tisíc Kč.
Jestliže si budete účetně odpisovat notebook, který byl oceněn cenou nižší, pak podle mého názoru nebudou odpisy daňově uznatelné.
Toto říká, že pokud jsem majetek pořídil úplatně (což tak nebylo) v době delší než 1 rok (1 rok od toho kdy jsem to vyhrál ještě není) tak že to je reprodukční pořizovací cena. To se mě ale přeci vůbec netýká, nebo ano? A logicky, když si mohu podle tohoto odepisovat majetek, který mi byl darován (což je dle mého v tomto případě skoro to samé) a náležitě si ho ocením, tak proč by to nešlo u drobného?
Důležitější bude pořizovací cena, třeba i reprodukční. Pokud bude nižší, než 40 tis. Kč (a to s největší pravděpodobností bude), pak nás ustanovení § 26 a násl. nemusejí zajímat.
Nalezla jsem toto (Sbírka souvztažností, Ing. Jindrák), ale nemám vyzkoušeno!
Zásoby pořízené bezplatně oceněné podle odborného odhadu:
111/413 (u ind.podnikatele 491).
Převzetí materiálu a drobného hmotného majetku na sklad:
111/112.
Výdej drobného hmotného majetku, o kterém účetní jednotka rozhodla, že není dlouhodobý majetek:
501/112.
Ano, ano. Souhlasím. První reakce, když jsem o tomto začal přemýšlet, byla: Když jsem to dostal zadarmo, tak si to přeci nemohu dát do nákladů. Ale já to vlastně do podnikání vkládám jako cokoliv jiného a každý nepeněžitý vklad do podnikání jde do nákladů. To jak jsem to získal je už asi jedno, ne? Nenašel jsem ale v zákoně žádnou jednoznačkou podporu, buhežel ani jednoznačné vyvrácení. Konzultoval jsem to s mnoha lidmi z oboru, ale nikdo mi nebyl schopen jasně odpovědět. Děkuji Vám za váš čas. A ještě Vás zatížím jedním dotazem :-) A co DPH? Budu moct uplatnit nárok na odpočet? Nemám žádný daňový doklad, takže ne, ale je možné ho nějak vyžádat? Přeci když firma darovala musela odvézt DPH na výstupu.
Děkuji za Vaše rady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.