Vlákno názorů k dotazu DOVOLENÁ od Jana - Re: DOVOLENÁ Po odp.60 dnech máte nárok na normální...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 4. 2007 17:21

Jana (neregistrovaný)

Re: DOVOLENÁ
    Po odp.60 dnech máte nárok na normální dovolenou,tedy 3/12 pokud máte dovolenou 20ti denní,pak by to mělo být 4,5dne

• 11. 4. 2007 18:00

Jiřka (neregistrovaný)

Ještě záleží na tom, co jste dělal do 2.1. a pak od 29.3. (zda jste měl zaměstnavatele). 1/12 dovolené totiž náleží pouze za celý odpracovaný měsíc.

• 11. 4. 2007 18:15

xy (neregistrovaný)

Toto je velmi zapeklitá situace, neboť máte odpracovaných 60 PD, ale jen 1 celý měsíc. Kdybyste měl odpracovaných 42 až 59 PD - pak je jasné, že byste měl nárok na 2/12 dovolené. Pokud jste ale nastoupil do zaměstnání 3.1. a nepřecházel jste od jiného zaměstnavatele, potom bych řekla, že za leden nemáte nárok na dovolenou. Za únor podmínku na dovolenou splňujete, tj. 1/12 nároku. Ale skončil jste 28.3. a pokud jste nastoupil 29.3. k novému zaměstnavateli, tak ten by Vám měl (po odpracování 60 PD), nárok za březen (1/12 nároku dovolené) zaplatit. Pokud jste nastoupil třeba až 1.4. nebo déle k zaměstnavateli, máte podle mě smůlu (nárok za březen).
    Byla bych ráda, kdyby se ještě někdo vyjádřil, neboť se jedná o velmi zajímavý případ.

• 11. 4. 2007 18:42

Olina (neregistrovaný)

Já si myslím,že kdyby pracoval celý rok,tedy od 2.1 do 31.12,tak by měl nárok opravdu bez toho ledna,tedy o 1,5,dne kratší dovolenou,ale když má odpracovaných 60 dní a celý rok nedělá zatím,že má norok po těch 60 dnech na 3/12,tam si myslím je výhoda pro ty,kteří nemají stálé zaměstnání,podle ZP náleží dovolená tomu,kdo odpracoval nepřetržitě 60 dní u jednoho zaměstnavatele,tak já bych mu dala taky 4.5 dne

• 11. 4. 2007 19:18

Jiřka (neregistrovaný)

Nene, buď není u toho zaměstnavatele odpracováno aspoň 60 směn a pak náleží za každých 21 odpracovaných 1/12. Nebo je odpracováno aspoň 60 směn a pak náleží 1/12 za každý celý odpracovaný měsíc (tzn. že celý měsíc musel existovat zaměstnavatel).

• 11. 4. 2007 23:18

Verča (neregistrovaný)

Byl jsem zaměstnán od 3.1.2007 do 28.3.2007 mám odpracovaných 61dní.Nakolik dnů mám nárok na dovolenou?
    Po odp.60 dnech máte nárok na normální dovolenou,tedy 3/12 pokud máte dovolenou 20ti denní,pak by to mělo být 4,5dne

Ještě záleží na tom, co jste dělal do 2.1. a pak od 29.3. (zda jste měl zaměstnavatele). 1/12 dovolené totiž náleží pouze za celý odpracovaný měsíc

Toto je velmi zapeklitá situace, neboť máte odpracovaných 60 PD, ale jen 1 celý měsíc. Kdybyste měl odpracovaných 42 až 59 PD - pak je jasné, že byste měl nárok na 2/12 dovolené. Pokud jste ale nastoupil do zaměstnání 3.1. a nepřecházel jste od jiného zaměstnavatele, potom bych řekla, že za leden nemáte nárok na
    dovolenou.

Za únor podmínku na dovolenou splňujete, tj. 1/12 nároku. Ale skončil jste 28.3. a pokud jste nastoupil 29.3. k novému zaměstnavateli, tak ten by Vám měl (po odpracování 60 PD), nárok za březen (1/12 nároku dovolené) zaplatit. Pokud jste nastoupil třeba až 1.4. nebo déle k zaměstnavateli, máte podle mě smůlu (nárok za březen).

Já si myslím,že kdyby pracoval celý rok,tedy od 2.1 do 31.12,tak by měl nárok opravdu bez toho ledna,tedy o 1,5,dne kratší dovolenou,ale když má odpracovaných 60 dní a celý rok nedělá zatím,že má norok po těch 60 dnech na 3/12,tam si myslím je výhoda pro ty,kteří nemají stálé zaměstnání,podle ZP náleží dovolená tomu,kdo odpracoval nepřetržitě 60 dní u jednoho
    zaměstnavatele,tak já bych mu dala taky 4.5 dne

Nene, buď není u toho zaměstnavatele odpracováno aspoň 60 směn a pak náleží za každých 21 odpracovaných 1/12. Nebo je odpracováno aspoň 60 směn a pak náleží 1/12 za každý celý odpracovaný měsíc (tzn. že celý měsíc musel existovat zaměstnavatel).

Opravu nestačí odpracovat alespoň 60 směn, ale je třeba odpracovat celé kalendářní měsíce - při 20 dnech nárok 1,5 nebo 5 dnů dovolené (20:12xúnor nebo 20:12xleden, únor, březen) podle toho, co 1. - 2. 1. a 30. - 31. 3.

• 12. 4. 2007 16:02

ivana (neregistrovaný)

to je zcela jasné - odpracoval sice 61 ale musel by pracovní poměr trvat ve vašem případě celé tři měsíce - což netvral , takže náleží dovolená za odpracované dny - za každých 21 odprac. dnů
    1/12 z 20 (25) dnů - takže v tomto případě náleží pouze 2/12
    tj. 3 dny

ivana

• 12. 4. 2007 16:05

JiřinaH. (neregistrovaný)

>Byl jsem zaměstnán od 3.1.2007 do 28.3.2007 mám
    >odpracovaných 61dní.Nakolik dnů mám nárok na dovolenou?
    >Po odp.60 dnech máte nárok na normální dovolenou,tedy
    >3/12 pokud máte dovolenou 20ti denní,pak by to mělo
    >být 4,5dne
    >
    ovaných 42 až 59 PD - pak je jasné, že byste měl nárok
    >na 2/12 dovolené. Pokud jste ale nastoupil do
    >zaměstnání 3.1. a nepřecházel jste od jiného zaměstnavatele,
    >potom bych řekla, že za leden nemáte nárok na
    >dovolenou.
    >
    >Za únor podmínku na dovolenou splňujete, tj. 1/12
    >nároku. Ale skončil jste 28.3. a pokud jste nastoupil
    >29.3. k novému zaměstnavateli, tak ten by Vám měl (po
    >odpracování 60 PD), nárok za březen (1/12 nároku dovolené)
    >zaplatit. Pokud jste nastoupil třeba až 1.4. nebo déle
    >k zaměstnavateli, máte podle mě smůlu (nárok za
    >březen).
    >
    >Já si myslím,že kdyby pracoval celý rok,tedy od 2.1 do
    >31.12,tak by měl nárok opravdu bez toho ledna,tedy o
    >1,5,dne kratší dovolenou,ale když má odpracovaných 60
    >dní a celý rok nedělá zatím,že má norok po těch 60
    >dnech na 3/12,tam si myslím je výhoda pro ty,kteří nemají
    >stálé zaměstnání,podle ZP náleží dovolená tomu,kdo
    >odpracoval nepřetržitě 60 dní u jednoho
    >zaměstnavatele,tak já bych mu dala taky 4.5 dne
    >
    >Nene, buď není u toho zaměstnavatele odpracováno aspoň
    >60 směn a pak náleží za každých 21 odpracovaných 1/12.
    >Nebo je odpracováno aspoň 60 směn a pak náleží 1/12 za
    >každý celý odpracovaný měsíc (tzn. že celý měsíc musel
    >existovat zaměstnavatel).
    >
    >Opravu nestačí odpracovat alespoň 60 směn, ale je
    >třeba odpracovat celé kalendářní měsíce - při 20 dnech
    >nárok 1,5 nebo 5 dnů dovolené (20:12xúnor nebo
    >20:12xleden, únor, březen) podle toho, co 1. - 2. 1. a 30. - 31.
    >3.
    Ano, souhlasím s p. xy a p. Verčou, že pak musí být odpracovány celé měsíce, takže v jeho případě dostane alikotní část pouze za
    celý měsíc únor. Je to kuriozní v porovnání s jiným případem(viz shora pěkně popsáno), postupuji také tak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).