Re: prosím o radu kdo účtuje stavební fi
Podle popisu vedete metodu B, takže to tak být klidně může. V účetnictví si můžete vést kolik chcete zakázek, ale to finančák nezajímá. Tak potom nechápu, tu větu, zda bude FÚ stačit, když uděláte sjetinu. K čemu by mu to mělo stačit?
P.S. Stavební firmy mívají rozpracované zakázky, pochybuju, že byste žádnou neměli...
No já teda nevím, ale když FU nezajímají zakázky, tak co je zajímá?podle čeho provádějí tu kontrolu, když nevedete sklady?podle zakázkového listu pro objednavatele a podle nákupu?
Tohle není velká firma,pracují od jara do podzimu, jak tvrdí, takže před zimou dodělají poslední zakázky a končí.tak mi to bylo řečeno.tudiž žádná rozpracovanost k 31.12.
Ne, nemyslím fyzický stav skladu, ale spotřebu.Když mám firmu, která např.nakupuje a prodává zboží, vede sklady, tak finančák při kontrole zkoumá sklad.evidenci. Ale v této stav.firmě sklady nevedu, účtuji způs.B, všechno do spotřeby,popř.fyz.zůstatky materiálu na konci roku vývést na 112/000.
Ale jakým způsobem oni kontrolují 501/000, jest-li nemám spotřebovaného mat.více než jsem použila na zakázky.
víte jak to v těch stav.firmách chodí..sháněj si různý fiktivní doklady do nákladů..
Účtuji stavební firmu metodou B. Používám taky zakázky. Tak jak jste to napsala , to budete mít správně. Režijní materiál nakoupený na více zakázek vedete na syntetickém účtě nebo na 112 i během roku, po ukončení zakázky podle fakturace převedete spotřebovaný rež.mat. na jednotlivou zakázku. To co Vám zůstane máte vedeno k 31.12. na 112 .
Ne . Já mám analitiku. Vytvořete si analitiku třeba 501 999 a na tomto účtě mějte tento materiál. Při ukončení všech zakázek ( po převodu na zakázky) nebo na konci roku , by jste ho měla mít nulový. Pokud ne, tento stav se převede na 112.
Pokud máte způsob B, tak musíte vést skladovou evidenci. Já vím, že fyzicky Vám to přes sklad vůbec nejde a z nákupu to odvezete rovnou na stavbu. Pak stačí zaúčtovat spotřebu a je to normální spotřeba jako třeba nákup tužek. A jestli jste na zakázku použili 100 hřebíků, ale v účetnictví jste si vykázali 120, tak na to stejně nepřijdou. Měli jsme firmu, kde účtovali nákup betonu, bylo toho na tuny a nijak to nekontrolovali, jestli si náhodou někdo neulil beton na zahrádku do bazénu.
A to je myslím jádro pudla. Pokud nemáte sklad, nevedete žádné skladové zásoby, nemusíte vést skladovou evidenci a neúčtujete metodou A nebo B. Pak nemůžete na konci roku převádět nespotřebované zásoby na 112, protože ta se musí inventarizovat, tudíž ji musíte mít někde složenou.
Vy, když nemáte sklad, prostě účtujete spotřebu materiálu, protože jde skutečně o spotřebu a vše se hned spotřebovává skutečně v okamžiku, kdy o tom účtujete. Pak nemusíte nic z toho a účtujete normálně do spotřeby 501/321 a hotovo. Prostě je to stejný jako nákup kancelářských potřeb.
Ono nám taky na konci roku nezůstanou žádné velké zásoby, např. střešní konstrukce atd..to v žádném případě.zůstanou jen drobné režijní věci jako vruty, šrouby.. které vedu zvlášt na analytice.Nakupuje se jich větší množství než je na zakázky, to kvůli výhodné ceně a proto taky zůstanou na konci roku nespotřebované.Na vruty a šrouby nepotřebuji skladové prostory, to maj v krabicích někdě v dodávkách. Tak jen tohle bych vyvedla na 112/000.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.