Vlákno názorů k dotazu Přeplatek ZP u FO-jak účtovat od Eva M. - Re: Přeplatek ZP u FO-jak účtovat Pokud jste zálohy...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 4. 2007 11:39

Eva M. (neregistrovaný)

Re: Přeplatek ZP u FO-jak účtovat
    Pokud jste zálohy účtovala přímo proti 526 (což je přípustná varianta), pak přeplatek opět zúčtujte proti 526.

• 12. 4. 2007 11:49

B :-) (neregistrovaný)

To jsem tak myslela také.Ale když to dám na 526 v r.2007, tak pak budu mít obrat tohoto účtu o tu vratku nižší a nebude z toho zřéjmé na prví pohled kolik bylo záloh za rok 2007. Ale asi mi nic jiného nezbude. děkuji

• 12. 4. 2007 11:58

Eva M. (neregistrovaný)

To máte pravdu. Ale ono to asi jinak nepůjde, když jste zvolila ten způsob, že neúčtujete předpisy (526/336) a úhrady záloh (336/221), ale že všechny platby účtujete 526/221. Ostatně předpokládám, že vám účetní program dovolí nějak odlišně označovat zálohy SP od záloh na ZP, přeplatky a doplatky. Takže při uzávěrce roku nebude takový problém si vyjet přehled zaplacených záloh.

• 12. 4. 2007 12:01

Docent (neregistrovaný)

I individuální podnikatel účtuje 526/336. Pokud jste ovšem v roce 2006 účtovala pojistné rovnou do nákladů a máte přeplatek, tak máte na účtě 526 vyšší náklad, tím pádem máte menší HV a menší základ daně z příjmů a máte menší i daň. Takže byste měla podat dodatečné DP k dani z příjmů. V roce 2007 nemůžete účtovat 526 mínusem, protože se jedná o náklad roku 2006 a nemůžete si o něj snižovat náklady roku 2007. Na 526 roku 2006 jste měla mít menší částku, tím pádem kdybyste to účtovala v roce 2006 správně, tedy 526/336, byl by na 336 ten přeplatek. Proto musíte v roce 2007 účtovat vratku jako 336 Dal a za rok 2006 podat dodatečné přiznání.

• 12. 4. 2007 12:35

Eva M. (neregistrovaný)

Docente, indiv.podnikatel může účtovat SVOJE pojistné buď 526/336 a 336/221, nebo též 526/221. Je to přípustné z toho důvodu, že když zaúčtujete předpis pojistného do nákladů, změní se vám HV a tím i vyměrovací základ pro pojistné... a tak furt dokola. Několika koly výpočtů se sice dá aproximativně dojít ke správnému výsledku, ale je to složitější a proto se připouští i zjednodušené řešení = účtování plateb 526/221. Platí to ale samozřejmě jen pro tyto případy, tj. ne pro zaměstnanecké pojistné atd.

• 12. 4. 2007 12:53

Docent (neregistrovaný)

V životě jsem nic o takovém zjednodušení neslyšel :-). Tak samozřejmě, pokud během roku bude tazatelka účtovat na 526 a vyjde jí nakonec doplatek, tak se jistě nikdo z FÚ nad tím ošklíbat nebude, protože stát na to vydělá. Pokud ale vyjde jako v tomto případě přeplatek, nemůžu si pomoci, je to podle mne krácení daně.
    Při výpočtu DP a SZ a ZP u OSVČ vedoucích PÚ v březnu 2007 (například) spočítám HV bez pojistného, z něj vypočítám DP a následně pojistné. Pojistné doúčtuji do 2006, tím se mi změní HV, to je pravda. Pak počítám DP a pojistné znovu, ale protože podle § 24 odst. 2 písmeno f) není doplatek pojistného logicky zaplacen do konce ledna, tak o toto nezaplacené pojistné zvýším základ daně a pak mi vyjde DP a následně i pojistné úplně stejně jako při předchozím výpočtu a není to žádný nekonečný koloběh. Takto postupuji aspoň já, vím že se tu na toto téma vedlo milion diskusí, nenutím nikoho aby postupoval jako já, jen zde vyjadřuji svůj názor :-).

• 12. 4. 2007 13:19

martina (neregistrovaný)

Je fakt, že účtuji 526/221 a jak který rok nám vycházejí velké přeplatky nebo doplatky, ty účtuji 221/526, samozřejmě odlišuji obratově zálohy, ale ovlivňuje nám to rapidně HV nového roku. Máme tu každý rok kontrolu a nikdy jim to nevadilo, ale zdá se mi to poněkud zavádějící. Začnu to účtovat jinak, díky za diskusi.

• 12. 4. 2007 13:33

B :-) (neregistrovaný)

Mně osobně se to také líbí 526/336, ale po konzultaci s daňovým poradcem jsme to udělěli 526/221. V roce 2006 jsme vedli účetnictví 1.rokem, takže jsem s tím neměla ještě moc zkušeností. Teprve teď mně docházejí některé souvislosti. Letos si teda udělám předpis a budu to účtovat dle vaší rady. Největší paradox je, že ten přeplatek je 6,-Kč. Ale znáte to, někde je velký problém. V každém případě děkuji všem za velice přínosnou diskusi. Zase jsem se něco přiučila. Přeji Vám hezký den. :-)

• 12. 4. 2007 15:21

Hela (neregistrovaný)

Připojím se do diskuze..u OSVČ ved.účetnictví jsou přípustné dvě verze účtování o pojistném na soc.a zdr.poj.(způsoby kdy a jak zachytit náklady na ú-526).Jedna verze: uhr.zálohy do 31.12.běž.roku na ú.526,nedoplatek či přeplatek je účtován jako náklad nebo snížení nákladů v násled.období..po podání přehledů,druhá verze: pomocí cyklického odkazu stanovit výši nedoplatku,přeplatku a zohlednit v účetnictví starého roku.Jde o dvojí pohled na okamžik vzniku pohledávky či závazku.

• 12. 4. 2007 15:31

Docent (neregistrovaný)

Může mi někdo dát nějaký odkaz na ten váš první způsob ? Podle mne principy PÚ platí jak pro FO, tak pro PO (kromě vyjímek jako třeba 491 a podobně), ale časová a věcná souvislost si myslím platí pro všechny. Děkuji

• 19. 4. 2007 10:57

Martina (neregistrovaný)

Přeplatek ZP u FO- pokyn D300
    V pokynu D-300 se píše, že u poplatníků uvedených v § 2 zákona vedoucích účetnictví lze do nákladů uplatnit zálohy na pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a na všeobecné zdravotní pojištění uhrazené v daném zdaňovacím období. Nedoplatek či přeplatek pojistného lze uplatnit jako výdaj (náklad) nebo příjem následujícího zdaňovacího období, pokud není účtován jako náklad nebo výnos daného zdaňovacího období s tím, že toto pojistné je daňovým výdajem podle § 24 odst. 2 písm. f) zákona, bylo-li zaplaceno nejpozději do konce měsíce následujícího po uplynutí zdaňovacího období.

Takže si s přeplatky či nedoplatky nijak nekomplikuji život.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).