Re: Výměna bytu - doplatek -daňová povin
nevím jestli jste to byl/a/ vy, ale nědo se ptal úplně stejně před několika dny, bohužel jsem si toho všimla až dnes tak jsem dnes odpovídala, zkuste se podívat pár dní zpět, jestli to nenajdete napište prosím dotaz znovu a znovu vše popíšu
Re: Výměna bytu - doplatek -daňová povin
Iveto, nebyla jsem to já, dneska jsem se nejdřív dívala na starší diskuzi, ale nic podobného jsem opravdu nenašla. Možná jsem do vyhledavače nezadala správný výraz, ale moc Vás prosím o odpověď. Pokud byste věděla, jak to mám najít, dejte prosím vědět. Díky Stáňa
Re: Výměna bytu - pro Ivetu
Iveto, teď jsem si všimla, že jste mi na tento dotaz skutečně odpovídala dnes. Zadávala jsem ho 2x.:
"doufám že se jedná o oba byty v osobním vlastnictví (ne družstvo) jedná se o tzv. směnnou smlouvu - na oba dva byty musí být udělaný znalecký posudek, k hodnotě znaleckého posudku menšího bytu (Vašeho) se přičte 250 000,-- a to bude celková hodnota Vašeho bytu a porovná se to s hodnotou zjištěnou znal.posudkem vyššího bytu, tyto dvě částky se porovnají a daň z převodu se bude platit z té částky která je vyšší a budou to ty 3%. Vy i ten s kým směňujete se budete muset domluvit kdo z Vás podá přiznání k dani z převodu nemovitostí a daň by jste měli platit společně a nerozdílně, tudíž v praxi mám zkušenosti, že ten kdo podá přiznání rovněž zaplatí daň a ten druhý mu přispěje půlkou, nebo oba dva se směnnou smlouvy a oběma znal.posudky dojděte na FÚ, kde Vám určitě pomůžou"
Tato možnost se mi naskytla dneska, a zítra večer bude aktuální - mám se sejít s těmi lidmi a ráda bych tomu úplně dobře rozumněla. Není mi to jasné, promiňte. Proč by se měla částka 250 tis. přičítat k hodnotě mého menšího bytu?
1)Předpokládejme, že se prostě odvedou 3% daň z vyšší ceny bytu, která určitě přesáhne odhadní cenu. Oni ode mě dostanou 250 tis. - MUSÍ ONI ZAPLATIT DAŇ Z PŘÍJMU I Z TÉTO ČÁSTKY??? JAK TO OVLIVNÍ MOJE DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ ZA TENTO ROK??? MŮŽU SI TĚCH 250 TIS. DÁT NĚJAKÝM ZPŮSOBEM DO PŘIZNÁNÍ JAKO NÁKLAD??? (nepodnikám, jsem na MD, myslím tím např. společné zdanění manželů).
CO VŠECHNO TATO TRANSAKCE OBNÁŠÍ???
2)Jak by tomu v případě, že by se peníze oficiálně nepřiznaly vůbec, z ruky do ruky? Kdo platí co a jak a co se daní? Promiňte mi ten zmatek, ale jinak to vysvětlit neumím. Moc Vám děkuji za ochotu. Stáňa
Re: Výměna bytu - pro Ivetu
1) směňujete svůj byt+doplatek za větší byt a tím jsou tyto hodnoty vyrovnané
2)ve směnné smlouvě můžete mít uvedeno pouze, že směňujete byt za byt, záleží na tom s kým směňujete jestli to bude chtít mít uvedeno ve smlouvě.Jestli tu výměnu budete dělat letos, tak nová oceňovací vyhláška je v platnosti od 1.1.2006 a nějakou dobu bude platit, asi bych ještě než sepíšu smlouvu nechala udělat ZP - podle toho jak by byly vysoké, tak bych doplatek ve smlouvě uvedla, kdyby měla být jako vyšší hodnota hodnota vašeho bytu + doplatek, tak bych se snažila s těmi lidmi domluvit, aby se peníze ve smlouvě neuváděli, protože jinak se bude platit z vaší hodnoty
4)s daní z příjmů si bohužel jistá nejsem, ale myslím, že vy si do nákladů nedáte nic - maximálně kdyby jste si brali na ten doplatek úvěr ze stavebního spoření nebo hypotéku (to by tato částka musela být uvedena ve smlouvě, tak by jste si mohli odečít zaplacené úroky
5) když si peníze dáte z ruky do ruky - kde není žalobce není ani soudce (nechala bych mezi sebou napsat papír, že peníze byly předány) - porovná se hodnota Vašeho bytu a jejich bytu (na základě ZP) a z té nemovitosti, jejíž hodnota bude vyšší se vypočte daň z převodu ve výši 3% - jakmile obdržíte smlouvu z katastru, tak do 3 měsíců od zápsání vkladu práva musí být podáno přiznání k dani z převodu nemovitostí a zaplacená daň, tzn. musíte se domluvit, kdo přiznání podá (tzv.zástupce), doložíte směnnou smlouvu (originál nebo ověřenou kopii), znalecké posudky a na spočtený dani by jste se měli podílet rovným dílem (pravděpodobně každý polovinou.
Nevím jak jsou u Vás na FÚ příjemní, ale u nás mám dobré zkušenosti - já bych tam zkusila zavolat teda kvůli tý dani z příjmů (daní z převodu nemovitostí jsem si na 100% jistá) - jak se říká líná huba holý neštěstí
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.