Re: Provize za zprostředk - kdy je DUZP?
PS: Domnívám se, že důležité bude, kdy vzniká nárok na provizi podle smlouvy (ty smlouvy nemám, mám jen ty faktury). Je to tak? Moje představa: odběratel oznámí firmě C. 30/3, že jí vznikl nárok na provizi za obchod sjednaný 8/2. Pro firmu C. je tedy datem uskutečnění 30/3 a do 15 dnů by měli vystavit fakturu na tuto provizi s datem uskutečnění 30/3. Je to tak nebo jsem mimo?
Souhlasím s Evou. Záleží jak máte ošetřeno ve smlouvě.
Obecně lze říci, že pokud bude zprostředkovatel fakturovat provizi za 2/07, pak by DUZP mělo být 28.2.07 a DD vystaven nejpozději do 15-ti dnů od toho dne.
Pokud zprostředkovatel čeká na to, až mu výši provize určí příjemce služby, pak bych za DUZP považovala den, kdy se o výši určené provize dozvěděl.
Na okraj : Vás, jako příjemce služby to nemusí tak moc trápit, protože si DPH na vstupu uplatňujete dle jejich DD. Jen si trochu ohlídejte přelom zdaň.období. Zuzik
Zuziku, díky za reakci, už jsem se bála, že tady v pátek nikdo není (venku je krásně...). Já právě účtuju firmu, která ty faktury vystavuje, takže je to poskytovatel a měli by dph odvést včas. Smlouvy s jejich obchodními partnery jsem zatím neviděla, začínáme je účtovat až od tohoto kvartálu a teprve zjišťujeme, co všechno si od nich musíme ještě vyžádat.
Jen můj názor - spíš doufám, že se někdo přidá a uvede to na pravou míru. Probíhá to tedy takto: 1. sjednání kontaktu (ještě nevzniká nárok na provizi), 2. uskuteční se obchod = vzniká nárok na provizi. Tím okamžikem podle mého názoru došlo k DUZP. Takže 8.2. bych řekla... Nebo by to měli formulovat jinak, protože takhle si přetvářejí ZDPH. Jana F.
Kolegyňky, jste zlaté!
Takže jestli si rozumíme, tak je to takto:
a) Pokud mají smlouvu, v níž se stanoví, že nárok na odměnu vzniká dnem oznámení nároku na provizi a její výši, tak je to v pořádku a DUZP by bylo toho 30/3.
b) Pokud smlouvu nemají (nebo to tam nemají ošetřeno), tak je DUZP 8/2 bez ohledu na to, že firma C. se o té provizi dozvěděla až 30/3? Hmm... to je teda nádhera :-(
Pokud obě data patří do stejného kvartálu, tak je to o něco menší průšvih, ale pokud patří každé datum do jiného kvartálu, tak to je blbě. Achjo :-(
No jak píšu, je to pro nás nová firma, přebíráme jejich účetnictví, takže se v tom teprve orientujeme a zjišťujeme, co všechno od nich ještě máme chtít. Takže děkuju za jakékoliv zkušenosti, času je málo a k problematice DUZP u provizí nemůžu nějak nic najít :-(
Jo, to chápu. Jenže na druhé straně jak jinak to zabezpečit? Nemůžu fakturovat něco, o čem vůbec nevím...
(U jinýho klienta mám něco podobnýho. Ten má taky nárok na provizi z "dohozených" obchodů, ale až poté, co ten dodavatel dostane zaplaceno. Takže tam jsou opravdu závislí na tom, kdy jim dodavatel sdělí, že jim vzniká nárok = ve výši 10% z přijaté platby. U tohoto jiného klienta je to smluvně ošetřeno, takže kontroly se zaměřují na to, kdy bylo oznámeno, to lze dokázat nějakým faxem, emailem atd. - a zatím to bylo vždy OK.)
Já mám klienta, který prodává zboží, je smluvním dealerem a čtvtletně musíme posílat té smluvní firmě velké tabulky s hlášením o obratech jednotlivých jeho odběratelů. Ty konečné odběratele mají rozklíčovány podle míst, kde sídlí a podle odebraného zboží za Q. Po obdržení tabulky od nás nám pak dodatečně sdělují výši provize a výši bonusu. Prostě i takové situace se mohou naskytnout.
Tady určitě nelze vystavovat každý měsíc nebo při každém prodeji DD na provizi a nelze tady určit ani dílčí měsíční plnění.
Takže fakturujeme až nám přijde písemné potvrzení o dosažené provizi a bonusu. To je jen tak na okraj. Samozřejmě, že z hlediska ZDPH by měl být správnější i v tomto případě DUZP poslední den Q.
Ona není provize jako provize a není zprostředkování jako zprostředkování a není to prostě vůbec jednoduché :-)))
To chce hlavně klídek a nohy v teple.
Když se s něčím začíná, tak to nikdy není bez problémů. Důležité je si v tom udělat řád a pořádek a jak se to zavede, tak už to pojede samo. Inu, propůjčím si NĚČÍ slova : klienta je nutno stále a pořád vychovávat ! Zuzik
Určitě by mělo být smluvně ošetřeno, za jakých podmínek a v jakých termínech se bude provize počítat a vyplácet. Jak píšu výše, tak je určitě rozdíl v jednotlivých subjektech. Tzn. že ne vždy se dá s ohledem na předmět zprostředkování vystavovat DD ke každému dni UZP. Může toho být více, můžeme pak vystavit souhrnný DD. Podle mého je nejideálnější fakturovat provize 2x měsíčně. Pokud ani to není možné, pak alespoň 1x měsíčně, ať dodržíme alespoň jakési "dílčí"plnění.
Pokud příjemce služby má jiné potřeby,pak určitě ošetřit ve smlouvě. Jak píšu výše, tak mám i klienta, který fakturuje provizi až po skončení Q a na základě sdělení , jakou provizi si zasloužil.
Jinak je zprostředkování čehokoliv služba jako každá jiná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.