Re: Uplatnění DPH u dovezeného osobního
Pozor nejen, že nebude mít nárok na odpočet, ale bude muset tady odvést DPH. Nám se to stalo vloni, kdy jsme měli účet za hotové z Německa na nákup osobního auta a dle výkladu FÚ jsme z něj museli odvést, protože to byla ojetiva a určená k podnikání a tudíž zboží jako každé jiné - jen nárok na odpočet tam není.
já jsem teď minulý týden pátrala skoro po tom samém - dávala jsem si i tady dotaz a nakonec jsem si sama zjistila toto:
pokud se jedná o koupi ojetého auta ( je starší než 6 měsíců a má najeto více než 6 000 km) od osoby, která není v EU registrována k dani tak se daň nepřizná - já měla dotaz - plátce DPH koupí ojetinu v zemi EU jak to bude s DPH
Při pořízení ojetiny z EU, postupujete jako při běžném pořízení zboží -od plátce z JČS, vzniká Vám povinnost přiznat DPH na výstupu §25/1.
Pokud nakupujete ojetinu od neplátce z JČS, pak na výstupu nezdaňujete.
Pořizovací cenou je cena prodejní. Žádný odhad na cenu obvyklou, to je nějaký úlet, ne? Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.