Vlákno názorů k dotazu Paní na hlídání - DPP možno uzavřít ? od Zuzik - Re: paní na hlídání - DPP možno uzavřít...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 4. 2007 9:00

Zuzik (neregistrovaný)

Re: paní na hlídání - DPP možno uzavřít
    - uzavřít DPP (dodržet 1/2 úvazku a 1/2 min.mzdy)
    - mzda se zdaní u zaměstnavatele, v případě HM do 5000 bez podepsaného prohlášení 15% srážkovou daní a zaměstnavatel ji odvede místně příslušného FÚ.
    - u DPP se neodvádí SPa ZP
    - chůva nic sama neodvádí

• 18. 4. 2007 9:06

anonym (neregistrovaný)

to bych věděla, ale mně jde hlavně o to, zda nepodnikající osoba může uzavřít s druhou osobou pracovní vztah - DPP.DPČ. V tom případě by se musela i zaregistrovat jako plátce daně ze závislé činnosti a srážkové ?? a odvádět pojistné za zaměstnavatele i zaměstnance na OSSZ, na ZP, daň (v případě DPČ), a to může právě ta n e p o d n i k a j í c í se zaregistrovat, když není OSVČ ??

• 18. 4. 2007 12:28

M (neregistrovaný)

Domnívám se, že zákoník práce nezakazuje nepodnikateli zaněstnat někoho.

Povinnost odvádět daň, soc+zdr budou stejné jako u OSVČ

• 18. 4. 2007 12:55

anonym (neregistrovaný)

to já právě pořád nevím, zda to lze nebo ne. takže z toho vyplývá, že ano a známá se musí zaregistrovat jako plátce daně na FÚ, i na SSZ i na ZP (příslušné k zaměstnanci) ?? Ví prosím někdo určitě, zda může "osoba" ne OSVČ - zaměstnat jinou osobu ??

• 18. 4. 2007 13:08

Jiřka (neregistrovaný)

Zaměstnavatelem může být fyzická nebo právnická osoba. Nikde není uvedeno, že fyzická osoba musí být OSVČ. Takže jsem na 100% přesvědčena, že kdokoli z nás může doma zaměstnat uklízečku, paní na hlídání, kuchařku nebo zahradníka. Výhodnější je psát jí dohody tak, aby nepřekročily v součtu 150 h a aby to tedy mohla být DOPP. Pokud by to měla být DOPČ, musela už by jí z toho srážet pojištění a sama by navíc musela také odvádět pojištění jako zaměstnavatel.

• 18. 4. 2007 13:13

anonym (neregistrovaný)

>>>>>>Známá chce uzavřít smlouvu s paní na hlídání svého

>>>>>>pak
    >>>>>>by mohla DPČ na 4 hod.denně do 4000 Kč, min.mzdu
    >>>>>>dodrží,úvazek také, paní může být i nadále na ÚP.
    >>>>>>pokud by známá vyplácela např. 4000 Kč měsíčně,
    >>>>>>hlídající by odváděla daně v DPFO a sama by si i
    >>>>>>odváděla SP
    >>>>>>a ZP z příjmu? a jak pojistné za zaměstnavatele 9% a
    >>>>>>34% - to mi pořád nějak nesedí. Načerno ji zaměs
    >>>>n
    >>>>e p o d n i k a j í c í se zaregistrovat, když není
    >>>>OSVČ ??
    >>>
    >>>Domnívám se, že zákoník práce nezakazuje
    >>>nepodnikateli
    >>>zaněstnat někoho.
    >>>
    >>>Povinnost odvádět daň, soc+zdr budou stejné jako u
    >>>OSVČ
    >>to já právě pořád nevím, zda to lze nebo ne. takže z
    >>toho vyplývá, že ano a známá se musí zaregistrovat
    >>jako
    >>plátce daně na FÚ, i na SSZ i na ZP (příslušné k
    >>zaměstnanci) ?? Ví prosím někdo určitě, zda může
    >>"osoba" ne
    >>OSVČ - zaměstnat jinou osobu ??
    >
    >Zaměstnavatelem může být fyzická nebo právnická osoba.
    >Nikde není uvedeno, že fyzická osoba musí být OSVČ.
    >Takže jsem na 100% přesvědčena, že kdokoli z nás může
    >doma zaměstnat uklízečku, paní na hlídání, kuchařku nebo
    >zahradníka. Výhodnější je psát jí dohody tak, aby
    >nepřekročily v součtu 150 h a aby to tedy mohla být DOPP.
    >Pokud by to měla být DOPČ, musela už by jí z toho
    >srážet pojištění a sama by navíc musela také odvádět
    >pojištění jako zaměstnavatel.
    děkuji moc, odvody, daně jsou mi jasné, jen mi bylo pořád "divné", spíše na to člověk není zvyklý, přesně jak píšete vy, že můžeme mít doma uklízečku, kuchařku a můžeme ji zaměstnat samy, to by bylo pěkný ..., až jsem se zasnila ... :-) děkuji všem za rady !
    PS Paní jiřko, takže zaregistrovat na Fú jako plátce daně - zálohová, na OSSZ - bude odvádět pojistné 34%, na příslušné ZP - bude odvádět 9%. A přehledy dávat nemusí ?? ty podává jen OSVČ, ano?

• 18. 4. 2007 13:19

anonym (neregistrovaný)

Re: paní na hlídání - ještě mě napadlo..
    ještě mě napadlo - pokud bude po 150 hodinách uzavřena DPČ, musí paní na hlídání přihlásit na ZP a SSZ jako zaměstnance a ona sama se přihlásit na ZP a SSZ jako zaměstnavatel - MO ??

• 18. 4. 2007 16:48

Jiřka (neregistrovaný)

Re: paní na hlídání - ještě mě napadlo..
    Ano, všechno jako zaměstnavatel. I zasílání přehledů. Ale na sociálku bude odvádět 26% za zaměstnavatele a 8% srazí jí, na ZP 9% za zaměstnavatele, 4,5% srazí jí. Daň nebude žádná, protože ta paní jí může podepsat prohlášení (ale registrace k zálohové dani musí být a pak bude vykazovat přehled nulový). Ale nepřijde ji ta DOPČ (s těmi odvody) draho? Jako nepodnikatel bude tu paní i ty odvody platit ze svých čistých peněz. Já se přiznám, že dávám prádlo k vyžehlení jedné mamince na rodičovské a platím jí to a pochopitelně nikde není nic hlášeno. A vůbec nemám žádné výčitky. Dejte vědět, jak se na to tvářili úředníci a zda netrvali na tom, že zaměstnavatel musí být podnikatel.

• 18. 4. 2007 14:19

J (neregistrovaný)

V takovémto případě, by bylo možná lepší uzavřít s paní na hlídání
    příkazní smlouvu podle obč. zákoníku. Bude- li ji zaměstnávat podle ZP ať už na jakýkoliv PP nebo dohodu, musí se chovat jako zaměstnavatel.Přihl. na FU jako plátce daně,vést mzd list a pod.

• 18. 4. 2007 14:37

anonym (neregistrovaný)

ach jo, a co má známá za povinnost, kdyby uzavřela příkazní smlouvu? s tím nemám už vůbec žádnou zkušenost, ještě mlhavě vím také o smlouvě o dílo(bez odvodů), ale to už je asi hloupost...?

• 18. 4. 2007 14:53

J (neregistrovaný)

Mrkněte na občanský zákoník hlava 8- příkazní smlouva.Vaše známá
    by nebyla jako zaměstnavatel, vyplatila by odměnu a paní na hlídání by si přiznávala (nebo nepřiznávala )příjmy v daňovém přiznání.Ale nejsem právník,snad se někdo další ozve.

• 18. 4. 2007 16:01

anonym (neregistrovaný)

Re: paní na hlídání - příkazní smlouva?
    omrkla jsem to, díky - příkazní smlouvou se zavazuje příkazník, že pro příkazce obstará nějakou věc nebo vykoná jinou činnost. Takže vykoná jinou činnost, ale mám obavy, zda by to nemohl nějaký "orgán" napadnout s tím, že se jedná o zastřený vztah - mohl by říci, že charakter hlídání dítěte 4 hod. denně by se mohlo považovat za závislou činnost..?

• 19. 4. 2007 7:31

Lina (neregistrovaný)

xxxxxxxxxxx
    Pokud se jí bude vyplácet odměna měsíčně, tak to tak bude vypadat. Ale v každém případě se bude jednat o soustavnou činnost a pak by paní na hlídání podávala daň. přiznání, kde by příjem z přík. smlouvy zařadila pod §7, z toho by pak vyplývalo, že by pravděpodobně platila (na základě přehledů??????) SP i ZP .... to jenom přidávám, že bych určité riziko, náročnost... viděla i v té příkazní smlouvě (ne na straně zaměstnavatele, ale na straně zaměstnané paní na hlídání)...

• 19. 4. 2007 9:35

anonym (neregistrovaný)

děkuji moc všem, musím přiznat, že se známé divím, že tak trvá na tom, aby to bylo oficiální, tak vidíte, jak je to zbytečně administrativně náročné a defacto dražší než kdyby jí platila bokem, bohužel lidi, kteří chtějí být poctiví, na to "doplácejí" ale to už je jiná a známá písnička, děkuji všem za názory, náměty a za pomoc !

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).