Re: Zánik disp.práva k účtu zemřelého
Když zemřel děda, tak účet byl během dvou dnů zablokovaný a dispoziční právo měla mamina i teta. A navíc pracuju jako mzdová účetní a teď jsem měla dvě úmrtí a vím, že oba účty byly také zablokovaný a peníze byly předmětem dědictví. Vypláceli jsme je až poté, co dědictví proběhlo přes notáře.
jak jsem psala já jsem ty peníze vybrala přes bankomat (je to moje zkušenost) a mamka zemřela 31.7. a k notáři jsme jeli až někdy koncem října, táta musel nahlásit co všechno s mamkou vlastnil (družst.byt+garáž), 30 let starý auto a ten účet,a bere se zůstatek, který byl ke dni úmrtí ráno
právě proto jsem psala ať to zkusí - do tý banky musí někdo nahlásit, že dotyčný zemřel, banka se to jinak nedoví, a když se podaří ty peníze vybrat, tak stejně notářka bude vycházet ze zůstatku k datu úmrtí a z toho si bude počítat odměnu, takže co bych nemusela tak bych nehlásila a nebo nahlásila že to mělo nepatrnou hodnotu vzhledem ke stáří a používání ( nábytek, různé zařízení, oblečení atd.)
Účet zablokuje až notář, mně umřela maminka 31.7., měla jsem dispoziční právo i kartu do bankomatu a v podstatě jsme s tátou peníze z účtu vybrali přes bankomat ještě než nás notářka pozvala k jednání, na jednání jsme jí řekli, kde měla maminka vedené účty atd. a notářka si vyžádala od banky /v našem případě od spořitelny/ zůstatek ke dni úmrtí a z toho vycházela pro výpočet své odměny
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.