Re: krácení částky za proplácenou dovole
Taky mám pocit, že to krátit nemůže jenom proto, že se rozhodl. Pročítala jsem celý Zákoník práce, ale nic jsem tam nenašla co se tohoto týče. Připravujeme dopis s reakcí na tyhle a další výhružky. Potřebovala jsem vědě jestli bych se nemohla odvolat na nějaký konkrétní paragraf. Všichni nám říkají, že nemůže, ale co když to udělá?
Blanka
Re: krácení částky za proplácenou dovole
může zaměstnavatel krátit proplacení dovolené. Manžel je ve výpovědní lhůtě, je na nemocenské a zaměstnavatel mu oznámil, že mu nevyplatí nemocenskou a bude mu krátit proplacení nevybrané dovolené. Poté co manžel podal výpověď mu totiž zaměstnavatel napsal, aby mu dal seznam soukromých hovorů, které uskutečnil služebním tel. Tyto hovory za rok zpátky mu
nyní chce naúčtovat a o tuto částku snížit nemocenskou či
dovolenou. Žádné soukromé hovory manžel neměl a nikdy nebyla uzavřena žádná dohoda o placení případných soukr.hovorů. Je to jen taková msta, nicméně poradíte mi zda toto může udělat?
Také odmítá vydat zápočtový list.
Dovolenou ani nemocenskou zaměstnavatel krátit nemůže.A pokud mu neprokáže soukromé hovory, nelze nic vymáhat,zápočtový list vydat musí.na to je zákon.Ať manžel pohrozí stížností na přísl. úřadě.
v § 147 ZP jsou uvedeny srážky, které může zaměstnavatel provést bez souhlasu zaměstnance. Na ostatní srážky musí mít písemný souhlas s jejich srážením ze mzdy. Pokud zaměstnanec dlužnou částku zaplatí v hotovosti, bere se to jako souhlas. Pokud zaměstnavatel začne srážet bez písemného souhlasu, budete to z nich muset vymáhat jedině soudně. Kontrolní orgán sice zjisti, že zaměstnavatel prováděl neoprávněné srážky, může mu dát pokutku, ale nemůže mu nařídit zastavení provádění srážek a vrácení neoprávněně sražené částky. Ale můžete se na ně obrátit o pomoc. Někdy stačí kompetentními jen zavolat zaměstnavateli, jestli ví, že dělá něco nezákonného a jeho počit je správní delikt a on přestane "blbnout"!!!!!
Pokud manžel nepůjde po ukončení PP do evidence ÚP, potvrzení o zaměstnání nepotřebuje. S ním si nedělejte starosti. Nový zaměstnavatel ho zaměstná i bez něj.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.