Re: Je mzda předmětem utajení?
Tato debata mi připomněla starý vtip. Zaměstnanec říká šéfovi: "Nebojte se, já výši svého platu nikomu neřeknu, já se za to stydím stejně jako vy".
Možná, kdyby jsme byli schopni o platu debatovat jako o všem ostatním, nebyla by diskriminace v práci a různá šuškanda typu: "Slyšels to, Vomáčka má přidáno, protože šéf chodil s jeho ségrou do školy". A přitom ten chudák může mít míň než uklízečka, jen proto, že šéf se s jeho sestrou už tehdy nenáviděl. Já jsem pro zveřejnění platu, aspoň by snad každý dostal spravedlivě to co dostat má a nybylo moc cest k různým "mimořádným" odměnám. Mějte se hezky.
Re: Je mzda předmětem utajení?
No, ono je to dost individuální na posouzení. Pokud děláte stejnou práci, stejně - budiž. Ale mám dvě zaměstnankyně na stejné pozici, ty se pořád divily, že jedna z nich bere víc. No a já dobře vím, kdo u nás vymáhá pohledávky a úspěšně. Ta druhá to prostě s klienty tak dobře neumí. Vysvětlila jsem, zabralo.
Nicméně, aby se přestaly divit, platy jsem jim teď dorovnala, nakonec ptala se ta, co brala víc, proč ta druhá bere míň, že je to nesprávné. Ono to vždycky není jen o protěžování, nicméně mně tedy nevadí, když se zaměstnanci o platech baví, nedělám nic nespravedlivého, pokud se ptají, odpovím popravdě proč a je to.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.