Re: Vzdělávání účetních
Pokud se chcete vzdělávat v oboru účetnictví, tak VŠ rozhodně nedoporučuji. Tam vás z účetnictví nic nenaučí. Já osobně se víc z účetnictví naučila na střední než na VŠ a myslím, že to tu už zmiňoval i někdo jiný. Asi je nejlepší sledovat různá školení, co jsou v průběhu roku a chodit na ně. Dávají na těchto školeních i příklady z praxe. Na VŠ vás naučí jen teorii a to ještě okrajově, na VŠ jde spíš o samostudium.
Ona VŠ také nemá být o naučení MD/D. VŠ by měla naučit učit resp. jak získávat nové informace, alespoň nám to tvrdíli před lety na mé neekonomické škole. :-))
A trocha teorie nikoho nezabije, čísla účtů se mohou změnit, základy se tolik nemění.
Hezký den!
Já to myslela tak, že je lepší chodit na semináře a různá školení, než studovat účetnictví na VŠ. Nemám nic proti VŠ. Mám střední i vysokou ekonomického směru a na VŠ to bylo jen okrajové. Navíc když jsem byla ještě na střední, tak za mnou chodil soused, který studoval VŠ a vše jsem mu vysvětlovala a pomáhala mu s diplomkou.
Přijde mi zbytečný se kvůli pár semestrům hlásit na VŠ pokud chcete jen základy práva a budete předpokládat, že si VŠ stejně nedoděláte. Spíš bych v těhle případ hledala různé kurzy a školení. Fakt tam naučí víc a kolikrát vám i řeknou různé kličky v zákonech, které vás na VŠ pravděpodobně nenaučí (je to ale na profesorech, záleží na člověku).
Pokud se rozhodujete mezi certifikací a VŠ, taky bych doporučila certifikaci, ale záleží, o co Vám jde. Certifikace totiž vychází z VŠE finan. a účetnictví, učebnice píší profesoři, co na VŠE přednášejí. Certifikace Vám ale nezvýší titul a spousta firem chtějí VŠ a nezajímá je, že máte zkoušky. Na druhou stranu je to taky finančně náročné (pokud to nehradí zaměstnavatel) a navíc je to jen - myslím - ve třech městech, takže hrozí i dojíždění na zkoušky, ale to vlastně u vejšky taky, navíc to zabere víc času.
Ta certifikace je průřez od ekonomiky, statistiky až po daně a účetnictví, dá se tam něco naučit, ale každopádně musíte mít dobré základy.
Mimochodem, taky mám dojem, že spoustu nevím, zvlášť, když tady čtu odpovědi na otázky, docela by mě zajímalo, kde ty lidi nasbírali zkušenosti:-)
Ivča teď přesně vyjádřila mé myšlenky, taky při čtení odpovědí na otázky přemýšlím, jak to udělat, abych i já měla pocit, že na toto bych uměla odpovědět. A ještě k certifikaci- o titul mě vůbec nejde, jen bych si chtěla být sama sebou aspoň trošku jistá a mám pocit, že kdybych zvládla aspoň ten první stupeň, dokázala bych tím něco i sama sobě. a musím se přiznat, že když na konci nějakého školení padají různé dotazy od zkušenějších účetních, kolikrát se zhrozím, že nemám ani páru o čem mluví!!!!!!!!
Jsem certifikovaná (I.stupeň) a myslím si, že mně to pomohlo. Určitě se mi rozšířily obzory :-). Učtuji několik malých firem, takže jet na několik školení ročně je přímo nutností (takže není problém s povinným odborným vzděláváním). Jinak můžu říct, že si po 10. letech účtování připadám jako účetní embryo a mám z toho čím dál větší strach.
Po přečtení tohoto dis.fóra jsem ráda, že se tak necítím sama, protože také dělám na ŽL už 10 let a mám pocit, že toho umím čím dál tím míň nebo spíš pořád zjišťuji co ještě nevím. A bojím, kde co na mě zase vykoukne...Jinak jsem si udělala 1.stupeň certifikace, nebylo to špatné hlavně v oblasti daní, kde jsem jezdila na přednášky, ale musím říct, že je to dost drahé, a to mi ještě 3 zkoušky uznali.Přeji hezdý DPHáčkový víkend.
Nedá mi to než se připojit a možná některé z vás uklidnit. Nejsem si ce "celá účetní", ale ve svém ekonomicko pracovně právním oboru mám více než 15 let praxi. Nyní jsem na té druhé straně - "kontrolní chroust" a když stále zjišťuji, že toho málo vím a jak jsem mohla všemi těmi kontrolami projít, nechápu. Proto asi mám i nyní stále pochopení i pro vás všechny, kteří to nemáte tak úplně OK. Beru to stále tak, že jsme jen lidé, kteří všechno nemohou a ani neznají a nikdo z nás nemá patent na rozum. Doufám, že svým malým přiznáním jsem vás všechny trošičku povzbudila a dodala odvahy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.