Re: Daň z prodeje nemovitosti
To je pěkné!:-( Byt byl v sjm, ale peníze z prodeje jsem neviděla (ani ve vypořádání sjm tyto peníze nehrají roli - dohoda). Jestli manžel byt přiznal, nevím, odmítá mi to sdělit. To že podléhá dani z příjmu ví. Já jsem daňové přiznání nepodávala, navrhovala jsem, že mohu daňové přiznání s příjmem za byt podat já, aby byla nižší daň, to odmítl, že si to zařídí sám.. Co mě může potkat?? Proč si nemůžu přiznání tohoto příjmu nikde ověřit?? Děkuji.
Doufam, ze jsem cetla dobre, ale nezaznamenala jsem tu zasadni informaci - bavite se o dani z prijmu /byt byl v OV nebo DV ?/, tzn. ze jste bezprostredne pred prodejem bytu v nem nemeli min. 2 roky bydliste, popr. jej nevlastnili po dobu alespon 5ti let ? Dan z prevodu nemovitosti jste podavali ? Pokud vam skutecne vznikla danova povinnost, nezapominejte na prokazatelne naklady spojene s porizenim bytu, popr. naklady spojene s jeho prodejem. Od dane z prijmu jste osvobozeni tez v pripade, kdy do roka od prodeje ziskane fin. prostredky pouzijete pro reseni svych bytovych potreb. JS
Děkuji za odpověď. Byt byl v OV a nebydleli jsme v něm a vlastnili jsme jej 2,5 roku. Daň z převodu jsme zaplatili. Získané prostředky jsme nepoužili pro řešení svých bytových potřeb (pokud mi manžel něco nezatajil-momentálně jsme v rozvodovém řízení) a po odečtení nákladů spojených s pořízením bytu stále "máme" zisk: 230tis. Jsem z toho zoufalá, protože nevím, zda je vše v pořádku a manžel skutečně prodej bytu ve svém daňovém přiznání řádně uvedl, tak jak slíbil. Chtěla jsem od něj písemné vyjádření, odmítl mi ho dát a přiznání bytu mi ani nepotvrdil, ani nevyvrátil..
Dulezite je, ze mate radne zaplacenou dan z prevodu, pak FU urad na prvni pohled kvuli bytu nema duvod "po vas jit". Bohuzel dane jako takove nejsou moje "hobby", a tak vas nezahrnu kvalitnimi informacemi, ale vim, ze tato instituce se rada ozyva na posledni chvili tak, aby poplatky nebyly promlcene a penale maximalni. Na druhou stranu mam ale i nekolik klientu, jimz vysli vstic, nekdy cast penale odpustili a nebo alespon vystavili rozumny splatkovy kalendar. Preji hodne stesti. J.S
Děkuji velmi za odpověď a milé přání! Předpokládám, že daň z převodu je řádně zaplacena, doklad o jejím zaplacení nemám, ani jsem jej neviděla (prý takový není). Bylo mi jen ústně řečeno, že toto je v pořádku. Tak doufám, že skutečně ano.
Ach jo, v případě nepřiznání bytu, mohu se nějak bránit???
Přeji krásný den
Doklad o zaplaceni prislusne dane je bud potvrzeni, ktere vystavi podatelna/pokladna prislusneho FU s tim, ze neoveruje za co jste FU platili, ale potvrzuje prijem castky. To je aktualni, pokud byla slozena na pokladne FU hotovost. Jinak je to doklad o zaplaceni - vypis z uctu, z nehoz platba odesla, dale pak treba slozenka apod. Variabilnim symbolem pro FU je v techto pripadech rodne cislo platce, tedy vas ci vaseho manzela. A branit se v pripade nezaplaceni ? Asi reknete manzelovi, ze pochybujete o jeho pofidernich /FU nevydava doklad o prijeti platby ?!!!/ informacich a tedy provedete sama dotaz primo na FU, popr zaplatite a budete po nem polovinu nakladu chtit.....to uz jsme ovsem u deleni spolecneho majetku a vzajemnem vyporadani a mam pocit, ze jste psala, ze je toto uzavreno ?! Pak by vam asi nezbyvalo nez situaci znovu otevrit, upravit a doresit i na FU. Budu se opakovat, ale pokud toto vse budete muset resit, opravdu obalte nervy cokoladou ci podporou rodiny a pratel, budete potrebovat dost stesti, ktere vam timto opetovne preji a....tfuj tfuj, treba to pomuze:-)...posilam pres tento server :-) Jana Stepankova
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.