Re: ČID - nárok na odpočet
Při žádosti o slevu by měl doložit z ČSSZ, že mu byl přiznán důchod (jaký) a pak každý rok do 15.2. by měl zaměstnanec
doložit z OSSZ potvrzení, že důchod opravdu pobírá (druh důchodu, částku není třeba dokládat). Toto potvrzení vydává OSSZ na vyžádání bez poplatku.
Ano, do toho, kdo má kolik důchodu, mi nic není. Na druhé straně - píšete o potvrzení, že mu byl přiznán důchod. Toto potvrzení, to je zpravidla důchodový výměr. A když zaměstnanci nevadí, že uvidím výši jeho důchodu, proč bych ho nutila si na sociálce žádat o potvrzení o pobírání, když mi stačí složenka, kterou má on v ruce.
Váš odkaz jsem nepochopila. V § 38 l odst. 2 písm. b se píše, že nárok se prokazuje rozhodnutím o přiznání důchodu (což výměr důchodu zřejmě je) a dokladem o výplatě důchodu. Nikde se nepíše striktně o tom, že ten doklad o výplatě o důchodu musí být potvrzení z OSSZ. Dokladem je u mne i složenka, kde je napsáno, o jaký druh důchodu se jedná. Na školení říkali, že dokladem je i potvrzení z banky, pokud je tam uvedeno, jaký důchod chodí na účet. Máte pravdu, že pokud zaměstnanec nechce dát složenku, pak si bude muset vyřídit potvrzení na OSSZ, pokud mi však složenku sám strká, pro mne je postačující.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.