Vlákno názorů k dotazu Založení roční účetní závěrky do sbírky od HonzaT - Re: Založení roční účetní závěrky do sbí Návod na...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 4. 2007 17:48

HonzaT (neregistrovaný)

Re: Založení roční účetní závěrky do sbí
    Návod na převedení do PDF včetně toho jak sloučit více dokumentů do jednoho najdete na: http://portal.ekodat.cz/?p=69

• 25. 4. 2007 9:48

Petra (neregistrovaný)

Je možné poslat závěrku s přílohou na CD. Posílala jsem to tak a zatím se nic nevrátilo zpět.

• 25. 4. 2007 13:29

lenusa (neregistrovaný)

to asi nebude freeware ?

• 25. 4. 2007 14:16

iva (neregistrovaný)

na porále ministerstva spravedlnosti je na převod do PDF dokumentů uvedena tato adresa zdarma ale v angličtině
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_PDF_software

• 25. 4. 2007 16:34

HonzaT (neregistrovaný)

Je to freeware, stáhnout můžete třeba zde: http://www.slunecnice.cz/sw/pdfcreator/

• 25. 4. 2007 18:39

Pavel (neregistrovaný)

Re: Podepisovat RÚZ do sbírky?
    Takže technicky to lze zvládnout.

Co je však podle mého názoru důležitější je to, zda nepodepsaná R, V, P lze platně zveřejnit.

K účetní závěrce musí být připojen podpisový záznam (§18/2 ZoÚ), teprve připojením podpisového záznamu se považuje účetní závěrka za sestavenou.

Podle § 21a ZoÚ se zveřejňují účetní závěrky, domnívám se, že "sestavené" podle předchozí věty.

Pokud nedošlo ke zvěřejnění účetní závěrky, tak je sankce podle § 37 ZoÚ.

To, že pokyn MS vlastně nabádá k nepodepisování bych nebral vážně, to psal pracovník IT, který to chce mít co nejjednodušší k vystavení na www.

• 25. 4. 2007 19:25

Zuzik (neregistrovaný)

Vše jde zvládnout. Vzpomínáte si, Pavle, jak jsme před delší dobou tady o tomto diskutovali? Kdosi tady napsal ( nevím kdo, jen vím, že já to nebyla), že KS považuje pro sebe za lepší, když k nim přijde přímo sestava v DPF ze SW, že se jim to líbí víc, než oskenované, podepsané uzávěrky?
    Jelikož mně letos již KS vyzval, abychom doložili staré uzávěrky 97-2001 ( s.r.o. je koupené, takže té původní společnosti), tak jsem již tyto posílala. Dobrý skener dokáže oskenovat do formátu PDF, jen je potřeba se to naučit posílat. Omlouvám se, že to tak píšu, jsem úplný PC analfabet, jsem jen blbý uživatel. Musela jsem si na to vzít odbornou pomoc, ale nakonec jsme to zvládli a snad už to umím. Bohužel, schránky podatelen na KS to @ schroustají jen do určité kapacity, takže jsem to nakonec musela spálit na CD a poslat poštou.
    Takhle to udělám i s uzávěrkou r.2006. Oskenuju, spálím a pošlu poštou. Můj úč.SW umí tyto sestavy posílat emajlem přímo v PDF, ale myslím si, že Váš názor na věc je správný. Nebudu posílat nic, na čem nebudou podpisy. Můj názor na celou tuhle šarádu je tento, neušetří se ani jeden člověk ve státním aparátu, jen se zatíží podnikalské subjekty další pitomou povinností.
    A neroztahujte se tak, je to sice úpravné, ale zabíráte moc místa ;-) JHezký večer. Zuzik

• 25. 4. 2007 19:41

HonzaT (neregistrovaný)

Mám stejný názor, sice bych si možná ušetřil práci tím, že bych to všechno převed do pdf přímo ze softwaru, ale já to radši skenuju.

Mimochodem, mě třeba MS v Praze (a to přímo odbor informatiky) napsal na můj dotaz, jestli to není problém, když závěrka není podepsaná, tohle:

"Pokud musí být požadovaný dokument opatřen podpisy, pak musí být převedena do PDF jeho kopie. Převod z textových nebo excelovských formátů přímo lze použít u dokumentů podpis nevyžadujících.

S pozdravem

Ing. Jana Koucká, tel: 221 997 394
    Odbor informatiky a statistiky MSp ČR"

To mě jen utvrdilo v tom, že když to skenuju, tak dělám dobře. Účetní závěrka podle mě musí být podepsaná.

• 25. 4. 2007 19:47

Zuzik (neregistrovaný)

Takže je to jasné jako dobrá česká facka ! Zuzik

• 26. 4. 2007 8:20

lenuša (neregistrovaný)

ach jo, a kvůli tomu kupovat skener, bude mít šéf radost

• 25. 4. 2007 22:59

Pavel (neregistrovaný)

OT: Jen pro Zuzíka
    1) Paměť zatím slouží a tak si vzpomínám, bylo to v pátek 13.:
    http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=321694

2) Zuzíku, já chodil do školy před revolucí, nás tak učili (spíše učily) psát. SMS ani net nebyl. A pro těch několik desítek let, než získám nárok na důchod, se mi to už nechce měnit. :-))

3) Protože mám tu dobrou paměť, tak si budu pamatovat, že já jsem peskován, ale HonzaT ne. Přitom píše úplně stejně jako já (nejen graficky, ale i obsahově správně - mimochodem, jedna z mých ctností je skromnost, ale to z textu přímo čiší, že? :-))).

Dobrou noc!

• 26. 4. 2007 7:54

Zuzik (neregistrovaný)

Re: OT: Jen pro Pavla
    1) už je to pro mně out
    2) já taky
    3)Ježíš, já nevím, proč jste Vy chlapi tak chytlaví ! Vždyť to nebylo žádné peskování. Je mi líto, že jste to tak pochopil, to se omlouvám. To proto, že se mi zrovna líbíte Vy - bylo to se smajlem, který já moc často neužívám, tak si toho važte ;-) Zuzik

• 25. 4. 2007 21:26

Jana F. (neregistrovaný)

Milý Pavle, víte, že si vás a vašich názorů velmi vážím, ale nechtěl byste přestat s vaší aktivitou ohledně nutnosti podpisů na té poSlané závěrce :-)))? Tak sakra nechtějí to na nás a my jim budeme vnucovat další komplikace pro nás? Podpis už nemusí být na dokladech, a co si budeme povídat, ten klikyhák udělat kdekoli není žádný problém. Čímž chci jenom naznačit, jestli to už dávno není přežitek. Jana F.

• 25. 4. 2007 23:22

Pavel (neregistrovaný)

Milá Jano,
    skutečnost, že dnes nechce podatelna krajských soudů podpis na účetní závěrce neznamená, že tam ten podpis nemusí být. To podle mne vyplývá ze ZoÚ. Souhlasí s tím HonzaT a Zuzík. Proti našemu názoru jsem nezaznamenal jediný právní argument. Jen se tu publikuje, že ÚZ soud zveřejní i bez podpisu. Pokud někdo právně zdůvodní, že na ÚZ ukládané do Sbírky listin podpis být nemusí, rád to akceptuji.

V civilizovaných zemích se podpisu přikládá velký význam. Dokonce i v ČR o tom mluví ZoÚ a podpisové vzory se ukládají i do Sbírky listin.

Ve větě "Podpis už nemusí být na dokladech" Vám asi vypadlo slovo "daňových", protože zajisté znáte § 11/1/f ZoÚ, podle kterého na účetním dokladu musí být podpisový záznam osoby odpovědné za účetní případ a podpisový záznam osoby odpovědné za jeho zaúčtování.

Pokud je podpis přežitek, tak ať se změní zákon. Já proti nebudu, ale považoval jsem za vhodné na stávající stav upozornit.

Dobrou noc!

• 25. 4. 2007 23:53

Jana F. (neregistrovaný)

Nebudeme ale počítat, kdo s kým souhlasí, že :-))?
    "Podpis být musí" - no, podle jednoho předpisu ano, podle jiného ne - to je trochu směšné, ne? A jak má vypadat podpisový záznam osoby odpovědné za účetní případ, o tom se tady už také diskutovalo. Zdaleka to nemusí být vlastnoruční podpis, ale ani elektronický podpis. V civilizovaných zemích se lecos mění, i pohled na tradiční hodnoty :-). Jana F.

• 26. 4. 2007 1:12

Pavel (neregistrovaný)

>*****************
    >Nebudeme ale počítat, kdo s kým souhlasí, že :-))?

Já si myslím, že by to naopak bylo zajímavé. V podstatě jsou 3 názory na ukládání ÚZ do SL:
    1) ÚZ musí být podepsána
    2) podatelna to nechce, tak si nebudu komplikovat život a předpisy neřeším
    3) ÚZ nemusí být podepsána (právní argumentaci jsem zatím nečetl)

>"Podpis být musí" - no, podle jednoho předpisu ano,
    >podle jiného ne - to je trochu směšné, ne?

Souhlasím, ale to nám v našem problému s ne/podpisováním ÚZ moc nepomůže.

> A jak má vypadat podpisový záznam osoby odpovědné za účetní případ, o tom se tady už také diskutovalo. Zdaleka to nemusí
    >být vlastnoruční podpis, ale ani elektronický podpis.

V historii jsem to nenašel. Nevím jaké máte Vy klienty, ale u mých klientů jednoznačně vede vlastnoruční podpis, elektronický podpis jen výjimečně. A "obdobný průkazný účetní záznam v technické formě" nepraktikují. Ale rád se poučím.

> V civilizovaných zemích se lecos mění, i pohled na
    >tradiční hodnoty :-).

Souhlasím. Ale asi máme oba rozdílné informace, jak se tyto pohledy mění. Např. jak se změnila kontrolní činnost společností a odpovědnost za účetnictví po kauze Enron v USA. Nebo jak vypadá konsolidace účetní závěrky pro německou matku. Každý list vlastnoručně podepisuje účetní, jednatel, auditor. A to v češtině a němčině a v několika vyhotoveních originál.

Ale svůj názor Vám nevnucuji, toho jsem dalek.:-))

Hezké ráno!

• 26. 4. 2007 8:04

Zuzik (neregistrovaný)

Budu asi obviněna, že se tady k někomu přikláním ( nebo lezu do rusuturu), ale pro mně jsou důležité tyto věci :
    - proč asi chtějí KS podpisové záznamy úč.jednotky(statutáru) do sbírky listin ?
    - myslíte, že pokud má KS podpisový záznam osob odpovědných za účetnictví, tak už ho nebudou požadovat na uzávěrce ?
    - místo podpisového záznamu tam prdnu jen jméno a příjmění ?

Soudy prostě přestřelily, nemají ani šajnu, co mají dělat, protože nemají žádné prováděcví předpisy a aby je podnikatelé neukamenovali, tak jim dávají infromace typu : stačí sestava v PDF ze SW a bez podpisu účetní jednotky.
    Pavel je sice tím svým dokola omílaným podpisem únavný,jak pan 1 s paušálními výdaji, ale dávám mu za pravdu. Uvidíte, že do roka a do dne to bude v prováděcím předpisu a budem to dělat všichni povinně. Zuzik

• 26. 4. 2007 9:35

marie (neregistrovaný)

>
    >>Souhlasím. Ale asi máme oba rozdílné informace, jak
    >>se
    >>tyto pohledy mění. Např. jak se změnila kontrolní
    >>činnost společností a odpovědnost za účetnictví po
    >>kauze
    >>Enron v USA. Nebo jak vypadá konsolidace účetní
    >>závěrky
    >>pro německou matku. Každý list vlastnoručně
    >>podepisuje
    >>účetní, jednatel, auditor. A to v češtině a němčině a
    >>v několika vyhotoveních originál.
    >>
    >>Ale svůj názor Vám nevnucuji, toho jsem dalek.:-))
    >>
    >>Hezké ráno!
    >>
    >
    >Budu asi obviněna, že se tady k někomu přikláním (
    >nebo lezu do rusuturu), ale pro mně jsou důležité tyto

>věci :
    >- proč asi chtějí KS podpisové záznamy
    >úč.jednotky(statutáru) do sbírky listin ?
    >- myslíte, že pokud má KS podpisový záznam osob
    >odpovědných za účetnictví, tak už ho nebudou požadovat na
    >uzávěrce ?
    >- místo podpisového záznamu tam prdnu jen jméno a
    >příjmění ?
    >
    >Soudy prostě přestřelily, nemají ani šajnu, co mají
    >dělat, protože nemají žádné prováděcví předpisy a aby je
    >podnikatelé neukamenovali, tak jim dávají infromace
    >typu : stačí sestava v PDF ze SW a bez podpisu účetní
    >jednotky.
    >Pavel je sice tím svým dokola omílaným podpisem
    >únavný,jak pan 1 s paušálními výdaji, ale dávám mu za
    >pravdu. Uvidíte, že do roka a do dne to bude v prováděcím
    >předpisu a budem to dělat všichni povinně. Zuzik

Posílám bez podpisu přímo ze SW, nebudu si zbytečně komplikovat život, pokud nemusím.
    >

• 26. 4. 2007 21:16

Láďa (neregistrovaný)

Ta informace nebyla typu stačí sestava PDF ze souboru, ale:
    -----------------------------------------------------------------------------------
    Je vhodné, aby Vaše PDF listina byla raději vytvořena převodem ze vstupních textových dokumentů, než aby byla získána jako grafický obraz naskenováním.

Bohužel to není doslovný přepis té věty, trochu jsem to upravil, když jsem to dával na web, viz

http://portal.ekodat.cz/?p=43

Otázka je, co je myšleno obratem vstupní textový dokument. Když jsem o tom přemýšlel, tak bych do wordu dokázal vložit obrázek se svým oskenovaným podpisem.

PS: Koukám, že se taky roztahuju.

• 26. 4. 2007 12:26

Jana F. (neregistrovaný)

Hezké rozdělení :-). Ještě prosím kolonku pro mně:
    4. "Musí se" je relativní a objektivně nezjistitelné.
    (Říkají to jasně zákony? Neříkají to přímo zákony, ale vyplývá to z nich? Nevyplývá to z nich jasně, ale bylo to zřejmým úmyslem zákonodárců? Nebylo to úmyslem zákonodárců, ale náhodou jim to z té motanice vylezlo?...)
    Když nic neriskuji, nekomplikuji si život tím, co není nutné. Jana F.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).