Re: Zrušení pr.místa
V pracovním právu se nevyznám, takže nechci fušovat do řemesla jiným, ale jsem docela překvapena, já měla za to, že po rodičovské do 3 let musí držet místo a vzít ji zpátky. To, že ji po měsíci nástupu dá výpověď pro nadbytečnost, už bych pochopila, ale to opravdu ji nemusí vzít zpět? Takže pak platí pro odstupné která varianta?
Aha, díky moc za odpověď, to je pro mě novinka, tak aspoň jsem poučena, protože si nejsem jistá, jestli mě to taky nečeká. Aspoň nebudu mít překvapený obličej, až to na mě vybalej:-)
S tou variantou jsem myslela tak, že v dotazu se ptá, jestli je nárok na 2+3 měsíční odstupné nebo jen tří a Vy jste napsala, že platí odstupné, které napsala, ale ona napsala dva způsoby, ale asi jen těch tří, že jo?
Já to ještě upřesním. Ono nejde o odstupné 2+3, ale o to, že běží normální výpovědní lhůta, která je 2 měsíce. Po tuto dobu by měla pracovat, ale když jí žádnou práci nepřidělí, tak jí stejně musí zaplatit prostoje. Takže po ty 2 měsíce nejde odstupné (z kterého se neplatí pojištění), ale o náhradu mzdy, ze které se pojištění sráží. A teprve pak, při skončení poměru, přichází na řadu to 3měsíční odstupné. Ovšem k výpovědi a dodržování výpovědní doby ani dojít nemusí - pokud se obě strany dohodnou na nějakém dřívějším datu skončení prac. poměru.
Tak ke stroji asi ne. Ale přímo Vaše místo jsou povinni Vám držet půl roku. Jestli je ženská na rodičáku 3 roky, tak jí nemusejí dát její původní místo. Ale taky už jsem zažila, že bývalá mzdová účetní se vrátila po třech letech a šla dělat do skladu. Sice byla vedena jako TH pracovník ale ve skladu.
Asi záleží na zaměstnavateli a jak je postavená smlouva. Já pracuju jako mzdová účetní, ale oficiální název funkce dle pracovní smlouvy je referent ekonomiky, mezd a účetnictví. A třeba mně by se mohlo stát, že ze mě udělají třeba tu skladnici nebo provozní účetní (což je u nás v podstatě degradování).
Vedoucí mi ale radila, že před odchodem na mateřskou je dobrý se zaměstnavatelem sepsat smlouvy, kde by byl ošetřen nástup po mateřské.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.