Re: Pojistné plnění a výdaje paušálem
Jen můj velmi skromný názor: ten judikát by přicházel v úvahu, pokud by leasing neuplatňoval vůbec nikdy. Takhle by musel ten rok, kdy ho uplatňoval, opravit - jak se to dělá, když nejsou splněné podmínky leasingu. Jana F.
Re: Pojistné plnění a výdaje paušálem
Já bych to taky tak viděla. Nehledě k tomu, že dle zákona o spr.daní v §34/14 mají pojišťovny povinnost hlásit plnění ze škod nad 25tis.Kč ,pokud se nejedná o osobozené plnění nebo z nich nebyla daň sražena. A pak je pro správce daně velmi jednoduché hodit příjemce pojistného plnění do PC a tam zjistí, že platí silničku na to auto a už ho tam máte na šetření. Zuzik
Re: doslovné znění toho judikátu
10503/2006 UCE
Náhrada škody při uplatňování paušálních výdajů
Dotaz:
Jsem živnostník, nevedu účetnictví ani daňovou evidenci, výdaje již řadu let uplatňuji paušální částkou z dosažených příjmů. V obchodním majetku mám dílnu, která mi vyhořela z nezjištěných důvodů. Pojišťovna uhradila škodu. Tuto částku jsem zaevidoval jako příjem daňový. Jakým způsobem mám uplatnit náklady na odstranění následků požáru?
Odpověď:
Pokud uplatňujete výdaje paušální částkou (v současné době 50 až 60 % podle druhu živnosti), pak dílna není v obchodním majetku a přijatá náhrada škody od pojišťovny je od daně z příjmů osvobozena.
Ta dílna taky původně byla v majetku (nebo je), odpisy vede evidenčně a přesto je takovýto závěr.
když platí silničku za auto, používá ho k podnikání (to je ten váš daňový masochismus:-) a je to náhrada škody v souvislosti s podnikáním, ne?
ten judikát z vás nevypadne? mě by spíš zajímalo, kdy se vyrovná s tím, že si uplatňoval leasing a nezařadí do majetku:-)
Ne, auto mu nabourali na dovolené a silničku si může platit i když auto používá částečně k podnikání a částečně pro soukromé potřeby a jestli já jsem daňový masochista, vy jste daňová sadistka :-)). A jak se vyrovnat s leasingem budeme řešit až bude leasing končit :-).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.