Re: Zaúčtování nákupu auta
To je oprava předchozích zápisů nebo fungl nové účtování? Pokud nové účtování, tak by to bylo trochu jinak. Lze si z tohoto auta uplatnit DPH? Nerozumím, proč si ho odečítáte a pak si DPH zařadíte na 042?
A v neposlední řadě si musím rejpnout, proč, když auditor zjistil chybu, proč Vám s tím nepomohl?
Pokud je to oprava předchozích zápisů, napište i ty předchozí zápisy, pokud ne, napíšu, jak by to mělo být.
Záloha na dlouhodobý majetek se účtuje na 052 nikoliv 314.
Záloha na auto:
052/221
Nákup auta:
042/321
343/321
Zúčtování zálohy:
321/052
Doplatek faktury za auto:
321/221
Zařazení auta:
022/042 v ceně bez DPH, zkrátka to, co je na 042 na MD při nákupu auta
Píšete o nějaké měsíční splátce, tak nevím, jestli nebude splácet po částech?
Nemyslím si, že by to byl leasing, to by pak auditor neradil, aby se auto účtovalo na 022, když se ještě splácí, to se dělá po splacení. Já to vidím tak, že je to auto koupené na úvěr a je jedno, jestli je to úvěr od leasingovky nebo od banky. Takže platí to, co jsem psala, kromě toho doplatku. Tam nevím, jakým způsobem se záloha bude odečítat z měsíční splátky, ale už by mělo být uvedeno ve smlouvě.
Už jsem psala, že tomu rozumím tak, že je to nákup na úvěr, nikoliv leasing - to by se pak o majetku při splátkách vůbec neúčtovalo. Pak by to účtování bylo v pořádku. A tazatelka neuvedla, že by to bylo jinak. Samozřejmě je podstatné, co je uvedeno ve smlouvě.
A účtování dle auditora: záloha 022/314 a zařazení včetně DPH 042/022 mi fakt nepřijde v pořádku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.