Re: Účtování záloh
Na konci roku se vám musí 314 "vynulovat", jinak by neoprávněně zvyšovala údaje v další rozvaze. Nájem bych dala také na 518/321, ale energie na dohadné položky. Cenu buď víte nebo stanovíte dle platného ceníku. Až přijde vyúčtování, dohadnou položku zrušíte.
Děkuji Vám oběma za odpověď, ale jde mi konkrétně o účtování záloh jako takových-na to vlastně reagovala Ivča. Jde mi o to, zda mohu zálohy předkontovat, protože se to společně na dokladu s nájmem a úhrada je vlastně až později (ale i za 12 měsíc je tato úhrada již ve 12). Jinak ostatní zálohy účtuji až konktrétně při zaplacení. Vím, že na konci roku budu dělat doh.položku, ale to už je otázka nákladů.
Už jsem psala, že bych s Vaším postupem souhlasila. Už jsem se s tímto způsobem setkala a nikdo neměl žádnou výtku. Samozřejmě pak záleží na tom, jestli děláte nějaké měsíční výkazy pro interní potřebu nebo statistické výpočty, pak by se ta neuhrazená 314 musela kontrolovat měsíčně apod.
No on to říká účetní standard, ale v tomhle případě bych se na to dívala opravdu ke konci roku. Problém ale nastane ke konci roku např. dostanete fakturu, kterou nezaplatíte, pak nemůžete účtovat 518,314/321. Zároveň ale místo 314 musíte něco zaúčtovat, protože pak by neseděla podvojnost a předpis zálohy, kterou máte uhradit, tam je, takže pak bych to řešila přes ostatní pohledávky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.