Re: Kdo muze ridit sluzebni vozidlo?
Já nevím o žádném proškolování řidičů každé 2 roky. Existují řidiči vozidel uvedených v zákonu 361 (taxi, přednostní jízda ap.), ti mají školení jednou ročně a jednou za 3 přezkoušení, potom jsou řidiči profesionálové, taktéž školení jednou ročně a přezkoušení.
Pokud mluvíme o řidiči, který občas řídí vozidlo zaměstnavatele, tak podle ZP by měl být proškolen z bezpečnosti práce, která souvisí s vozidlem. Toť vše.
Otázka zní, komu a proč by to mělo vadit, pokud by se něco stalo. V případě nehody by se musela akorát ze zákona volat policie, ptotože by škoda vznikla 3. osobě. Jinak já jsem měl půjčeno auto firmy u které nejsem zaměstnán a nikdo to neřešil. Je to firma, která se zabývá autodopravou, takže předpokládám, že v těchto věcech jsou v obraze.
Všichni (zaměstnanci), co řídíme firemní osobák, včetně mne, musíme každý rok absolvovat školení řidičů a vlastníme i Potvrzení o školení odborné způsobilosti řidičů dle zákona č.1/2001 (111/1994 Sb.),v návaznosti na zákoník práce - povinnosti v proškolování zaměstnanců v souvislosti se zajištěním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci....
Nutno podotknout, že všichni opravdu profesionální řidiči řvou, že my "referenťáci" bychom měli absolvovat i přezkoušení, tak jako oni.
Nemluvě o podnikatelích, kteří vlastně taky řídí své firemní vozidlo a ti nemusí nic, i přesto, že ročně najezdí mnohonásobně víc km.
Ve Vašem případě opravdu může řídít kdokoliv, komu to dovolíte ( s výše uvedenou výjimkou zaměstnanců) a kdo vlastní příslušné řidičské oprávnění, případně profesionální průkaz řidiče z povolání.
Jiná věc je již jeho odměna a posouzení, zda nejde při "použití" jiné osoby o švarc. Zuzik
Dovolím si nesouhlasit s tím, že vlastníte potvrzení dle zákona 361/2001, protože tento zákon běžné osobáky a řidiče, kteří to nemají jako zaměstnání vůbec neřeší. To byste musela mít i 1x za 3 roky přezkoušení.
Jinak je to pouze dle ZP, protože jiná zákonná norma tuhle problematiku v současnosti neřeší.
A profesionální řidiči nemají co řvát, protože pro Vás to není výkon práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.