Re: Odmítá nosit pracovní oděv
Lenko, a Vy děláte účtařinu? Soudím, a jistě ne sama, že je Vás na jakoukoliv jinou práci,která nesouvisí s psaním humorných článků,škoda..!!! :-)))))..já ta růžové elasťáky přímo vidím.Neměl od lékaře dostat potvrzení na něco zcela jiného, závažnějšího?
Ono je to humorné čtení, ale vůbec Vám situaci nezávidím. Měli byste trvat na nošení pracovního oděvu (prac.obuvi), neboť (nepřeji Vám to) v případě jeho prac.úrazu budete muset zdokladovat, zda měl pracovní pomůcky apod. a budete mít s tím jenom velké nepříjemnosti (s pojišťovnou na odškodnění PÚ, Inspektorátem bezpečnosti práce ...)
Děkuji za pochopení. A lze vůbec i přes doporučení lékaře mu nařidit nošení prac. oděvu? Většina práce našeho údržbáře spočívá v sekání trávy, tak tam se snad nezraní, i když u něj je možné všechno.
Jak jsem psala, kdyby se oblékal nějak vkusně, tak ať se tak obléká, ale ze všech stran se na nás hrnuly jen "vtipné" poznámky, jakého exota zaměstnáváme, popř. stížnosti akcionářů, že nepořídíme chudákovi údržbáři ani slušné oblečení...
Chceme brát na vědomí potvrzení od lékaře, ale jak se rozumně dohodnout?
Já bych se asi poradila s právníkem, neboť stát se může cokoliv a zranit se může kdykoliv a kdekoliv (zvláště, pokud seká v růžových elasťákách trávu). Vy (jako zaměstnavatelé) jste povinni mu dát prac.ochr.pomůcky, zaměstnanec používat .Nejsem lékař - ale pokud má někdo alergie, tak bavlna je snad lepší než nějaké onošené (kdoví kým) elasťáky.
>>>>
>
>Já bych se asi poradila s právníkem, neboť stát se
>může cokoliv a zranit se může kdykoliv a kdekoliv
>(zvláště, pokud seká v růžových elasťákách trávu). Vy (jako
>zaměstnavatelé) jste povinni mu dát prac.ochr.pomůcky,
>zaměstnanec používat .Nejsem lékař - ale pokud má
>někdo alergie, tak bavlna je snad lepší než nějaké onošené
>(kdoví kým) elasťáky.
názor máme stejný. Já pořádně nevím, co je to za zdravotní důvod - k nám pořád chodil, že se v tom potí....podle mě je tedy bavlna z lékařského hlediska asi to nejlepší...
Re: OT: neskutečné !!!
Předpokládám, že závodní lékař odsouhlasil druh vykonávané práce. Podle druhu práce musíte také poskytnout pracovní pomůcky, případně obuv, oděv a ochranné pomůcky. Při sekání trávy může odlétnout kamínek a když bude mít na sobě krátké elasťáky (jakékoli barvy), může ho tento kamínek snadněji zranit, než když na sobě bude mít dlouhé kalhoty. Zaměstnavatel má právo určit pracovní oděv - a to právě ty dlouhé kalhoty. Pokud určí montérky, musí je pracovníkovi poskytnout a on je POVINEN je při práci nosit. Pokud má nějakou alergii na látku, chtěla bych po lékaři vyjádření, z jaké látky by měl pracovní oděv být. Bavlna je nealergizující a čisté hedvábí určitě nepředepíše :-) To samé s botama. Až šlápne v trávě na nějaký střep a rozřízne si nohu v žabkách, napsala bych do protokolu, že on porušil povinnost a neměl na nohou předepsanou obuv.
Re: OT: neskutečné !!!
Sranda je, když se o tom čte, ale sranda není, že je to skutečnost. Uvědomte si, že se jedná ze strany zaměstnance o porušování BOZP, o kterém byl jistě řádně proškolen - zejména při sekání trávy křovákem je nutné specielní školení, povinná prohlídka u specalizovaného lékaře, musí se vést denní evidence práce s tímto strojem a ten stroj ještě musí mít i hygienicky změřené vibrace atd. atd.atd. Já bych neriskovala žádný pracovní úraz nebo nemoc z povolání a zaměstnanci určitě předala písemné upozornění, že předpisy porušuje a pokud i nadále nebude používat přidělené OOPP a dodržovat bezp.předpisy, pak to budete považovat za opakované porušování prac.kázně s příslušnými následky. Chráníte tím nejen sebe, ale i toho pracovníka, i přes to, že nemá teda žádný vkus. Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.