Re: Právo a povinosti sousedů
Počkejte asi tak do prosince, to už bude po vegetační době a šetrně nebo nešetrně větve uřízněte (pokud možno na hranici pozemku) a dejte je sousedovi do zahrady. V souladu s obsahem poslední věty výšeuvedeného paragrafu tvrdohlavě setrvávejte na stanovisku, že jste postupoval šetrně. Na křik, volání na úřad atd. reagujte klidně, stylem mrtvý brouk, větev už se stejně vrátit nedá. Moudří lidé formulovali následující: Pomož si a Bůh ti pomůže.
Vy mě překvapujete, pane xxl :-))). Rada to není špatná, jen bych viděla možné úskalí v technickém provedení = výška stromu ?, aby soused nekoukal, případně ho nepřilákal hluk :-))). A pak ty sousedské vztahy, to bych neriskovala, že mi na oplátku třeba otráví psa nebo zabije kočku... Spíš bych tu větev nenápadně zkracovala, ořezávala, postřikovala něčím a podobně. Jana F.
Pokud tazatel nevládne motorovou pilou, musí sehnat dřevaře.
Pokud větev leží na střeše, u hasičů lze na chvíli půjčit dlouhý žebř
a pak je to otázka minut. Sousedské vztahy jsou stejně v pekle.
Existují i radikální zákroky (na stromě), ale to by snad bylo moc.
Dobrý den,
teď jsem zrovna řešil téměř to stejné. Větve ořešáku sousedů přesahovaly cca 3m nad můj pozemek (cca 6m šíře). Vzhledem k tomu, že srpen je vhodnou dobou k řezu ořešáků, jsem tyto větve odřezal (zahradnická pilka a nůžky). Větve jsem sousedům dal na zahradu (předpokládám, že jsou jejich). Zavolali na mě městskou policii a během následujícího dne jsem měl větve z jejich zahrady odstranit, jinak půjdu před přestupkovou komisi na městský úřad.
čekám jejich pozvání :-). Nevím, čím jsem se provinil - postupoval jsem jen podle zákona.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.