Re: Leasing a DPH, platba v EUR
Vy jste měla 0. splátku zaúčtovat 381/221 v EUR x kurz platby + 343/221 podle daňového dokladu v Kč.
Pak musíte každý měsíc, pokud jsou splátky měsíční, účtovat jednak zúčtování nulté splátky 518/381 v EUR x kurz ze dne platby 0. splátky
a dále účtovat normální splátku 518/221...EUR x kurz z aktuálního dne této splátky + DPH vyčíslené v Kč.
Jen nerozumím tomu, jak můžete mít splátky na daňovém dokladu na 3 roky dopředu v Kč, vždyť nebudou znát kurz? Nebo je to jen daňový doklad vždy vydaný ke každé splátce?
Díky moc za odpověď. Co se kurzu týče leasingovka má na celou dobu leasingu stanoven pevný kurz. Můžu se ale ještě zeptat, to jde rovnou splátky do nákladů? A celkovou částku nikam neúčtuju?Myslela jsem že tam někde musí figurovat účet 325. Díky!
>>>Dobrý den, prosím o radu. Firma si koupila nákladní
>>>auto na leasing a platila v EUR. Nevím si vůbec
>>>rady:(
>>>jak celkově zaúčtovat. Leasingovka předepsala
>>>konečnou
>>>kupní cenu včetně DPH v EUR, jednotlivé splátky na
>>>daňovém dokladu jsou v CZK, platební kalendář je v
>>>EUR.
>>>Zatím jsem dala celkovou cenu náklaďáku včetně DPH v
>>>EUR na MD 381/D 325 analyticky a přepočítala denním
>>>kurzem ČNB. 0. splátku jsem dala na MD 325/D 211 a
>>>DPH
>>>na
>>>MD343/ D211, vždy podle předpisu splátek v CZK a
>>>dopočítala k tomu kurzové rozdíly k datu uzavření
>>>smlouvy
>>>podle jeich kalendáře k EUR. Splátky jsem pak chtěla
>>>též účtovat MD325/ D211 + 343/211 + kurz. rozdíly.
>>>Ale
>>>mám pocit že to nehraje protože se mi nevyrovná 381,
>>>vždy tam bude nějak viset to DPH.Měl by prosím někdo
>>>zkušenost s podobným případem, nebo poradil jak
>>>zaúčtovat? Děkuji mockrát
>>
>
>Díky moc za odpověď. Co se kurzu týče leasingovka má
>na celou dobu leasingu stanoven pevný kurz. Můžu se ale
>ještě zeptat, to jde rovnou splátky do nákladů? A
>celkovou částku nikam neúčtuju?Myslela jsem že tam někde
>musí figurovat účet 325. Díky!
Celkovou částku leasingu nikam neúčtujete. Já si dělám předpis splátek 518+343/325, úhradu pak 325/221, k tomu rozpuštění akontace 518/381. Pokud má leasingovka stejný kurz na celou dobu leasingu, tak je to jednodušší, mě chodí k leasingům v EURech každý měsíc faktury v Kč přepočtené aktuálním kurzem. Akontaci rozpouštíte podle počtu měsíců.
Dobrý den, vrátila bych se k této problematice. Mám stejný případ. Splátky jsou v EUR. V leasing.slmlouvě uvedeno, že mají kurz vždy na kvartál dle čnb. Splátkový kalendář - daňový doklad je v Kč, rozepsán na celé období. Jde o nákladní vozidla. Potřebovala bych vědět co použiji do přiznání k dph pro náok na odpočet - částky uvedené ve splátkovém-daňovém dokladu v Kč (ceny jsou po celé obodbí stejné), nebo si musím přepočíst dle kurzu? - v tom případě, co budu přepočítávat? jakým kurzem? (v účetnictví používáme pevný měsíční kurz) Moc děkuji za pomoc!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.