Re: DPH u bytového domu
Já nepopírám, že chodba není součástí bytového domu. Já jen polemizuji nad § 48, odst. 2, dle se říká mimo jiné, že "Snížená sazba daně se neuplatní u stavebních a montážních prací spojených s rekonstrukcí, modernizací a opravami výhradně nebytových prostor bytových domů a rodinných domů." A chodba u bytového domu (klasický panelák) je rozhodně výhradně nebytovým prostorem bytového domu.
Cituji :" Nebytovým prostorem je místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k jiným účelům než k bydlení, nebytovými prostory NEJSOU příslušenství k bytu nebo příslušenství nebytového prostoru ani společné části domu".
Citováno z Metodického výkladu k uplatňování DPH ve výstavbě č.j. 18/54516/2006-181 ze dne 15.5.2006 pod bodem A. Pod bodem B pak najdete pokyn, kdy se uplatní snížená sazba daně. Přečtěte si to a dáte nám za pravdu. Zuzik
Byl jsem nařčen, že se tu moc roztahuju, a tak svá tvrzení již moc často neodůvodňuji, ale opírají se o zákon nebo výklad k němu. :-))
Nebytový prostor zákon o DPH nevymezuje, stejně jako některé další pojmy, se kterými však pracuje.
Podle § 2/c zákona č. 72/1994 Sb. nejsou nebytovým prostorem společné části domu. Stejně to uvádí § 1/a zákona č. 116/1990 Sb.
Uvádí to také literatura např. Skála, Stavby, byty, nebytové prostory a pozemky v zákoně o DPH.
Obecně platí, že v případě, když zákon sám nedefinuje nějaký pojem, tak se hledá stejný pojem definovaný v jiných zákonech. Problém je, když těch definic je několik. :-))
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.