Re: ÚHRADY FAKTUR - pravidlo
Dobrý den, nevím jestli jsem vše správně pochopila, ale vystavená faktura rozhodně není dokladem o úhradě. Dokladem o úhradě je buď bankovní výpis nebo příjmový pokladní doklad. Příjmový pokladní doklad můžete vystavit až když odběratel skutečně platí, proto nechápu jak můžete mít pokladní doklad a přijatou platbu na bance. Pokud je na faktuře původně psáno převodem a poté je zaplacena v hotovosti, není nic jednoduššího než dopsat poznámku na fakturu a vystavit příjmový pokladní doklad. Snad jsem Vám alespoň trochu pomohla.
Jen doplním - ČÚS č. 016 odst. 3.2.1. o pokladně - "Účtuje se zde o stavu a pohybu hotovosti na základě pokladních dokladů". Obdobně je to o kousek dál ve stejném standardu uvedeno u bankovního výpisu - "Účtuje se zde na základě oznámení banky o přijatých nebo provedených platbách (bankovní výpisy)".
Tzn. jakákoliv poznámka na faktuře není dokladem o úhradě.
Domnívám se, že doklad, na kterém je napsáno placeno hotově a příslušný podpis toho, kdo platbu přijal, je pokladním dokladem i když to nazvete třeba faktura. Záleží na náležitostech dokladu, ne jak ho pojmenujete. Jana F.
To jsme si nerozuměli, já měla na mysli, že pokud je na faktuře uvedena poznámka V HOTOVOSTI (nebo PŘEVODEM), jak to uvedla tazatelka, ještě to neznamená, že to tak skutečně bylo (nebo že to vůbec bylo) uhrazeno. Mluvila jsem jen o textu na faktuře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.