Re: dohoda o provedení práce
Přebral jsem mzdovku po kolegyni a ta tomuto zaměstnanci uváděla:dohoda o provedení práce-měs. daň (typ mzdové položky v SW) pracuje na 8 hodin měsíčně a uváděla mu mzdu 3000,- Kč. SW z toho spočítal k výplatě 2640,- Kč, odvedena daň 12%. Já mu mám zadat větší měsíční odměnu a nejsem si jist kam až můžu jít.????
Pokud mu byla při částce 3000,- odvedena daň ve výši 12 %, znamená to, že důchodce má podepsané prohlášení a pak se jedná vždy o zálohovou daň. Potom se mzda daní podle tabulek, tj. do 10100,- je 12%, nad je 19 % a dále podle § 38h zákona o dani z příjmů.
A teď nevím, na co se ptáte, kam až můžete zajít, aby se mu pořád danilo těmi 12 %?
Nejde o to kam až jít, je jedno zda se bude danit dál dle tabulek. Jen se jedná o to, aby se neplatilo ZP a SP a zaměstnanec "důchodce" (tchán majitele) byl spokojený. Takže můžu prakticky dám mzdu třeba 8000,- Kč na měsíc a z toho srazím 960,- daň a vše je OK??? Asi se ptám"blbě", ale fakt jsem do toho spadl po hlavě a mám na krku zprac. mezd.
>>>>>>>jen pro ujištění: máme v s.r.o. důchodce na dohodu o
>>>>>>>provedení práce, kolik mohu dát maximálně Kč na
>>>>>>>měsíc,
>>>>>>>abych platil zálohovou daň? domnívám se , že příjem
>>>>>>>do
>>>>>>>5000,- Kč, to znamená 4999 nebo můžu dát rovných
>>>>>>>5000?
>>>>>>Zdravím,asi jste se ptal na srážkovou daň :-)) můžete
>>>>>>mu dát 5000 a odvedete z toho 750 kč na srážkovou
>>>>>>daň.Nad 5000 daníte zálohovou.
>>>>>
>>>>>Přebral jsem mzdovku po kolegyni a ta tomuto
>>>>>zaměstnanci uváděla:dohoda o provedení práce-měs. daň
>>>>>(typ
>>>>>mzdové položky v SW) pracuje na 8 hodin měsíčně a
>>>>>uváděla
>>>>>mu mzdu 3000,- Kč. SW z toho spočítal k výplatě
>>>>>2640,-
>>>>>Kč, odvedena daň 12%. Já mu mám zadat větší měsíční
>>>>>odměnu a nejsem si jist kam až můžu jít.????
>>>>
Honzo, Vy ale nezmiňujete odprac. hodiny - na ty pozor, neboť u jednoho zaměstnavatele může mít(i v součtu) jen 150 hod. za rok na dohodu o provedení práce (neplatí se SP, ZP). Vím, že nám odprac. hodiny na DoPP při kontrolách byly kontrolovány!
Potom budete muset napsat třeba dohodu o prac.činnosti (z té se ale odvádí SP, ZP a je v průměru do poloviny stanovené týdenní prac.doby)
>viz Zákoník práce - § 74-77
>
>>>>>>>>>jen pro ujištění: máme v s.r.o. důchodce na dohodu o
>>>>>>>>>provedení práce, kolik mohu dát maximálně Kč na
>>>>>>>>>měsíc,
>>>>>>>>>abych platil zálohovou daň? domnívám se , že příjem
>>>>>>>>>do
>>>>>>>>>5000,- Kč, to znamená 4999 nebo můžu dát rovných
>>>>>>>>>5000?
>>>>>>>>Zdravím,asi jste se ptal na srážkovou daň :-)) můžete
>>>>>>>>mu dát 5000 a odvedete z toho 750 kč na srážkovou
>>>>>>>>daň.Nad 5000 daníte zálohovou.
>>>>>>>
>>>>>>>Přebral jsem mzdovku po kolegyni a ta tomuto
>>>>>>>zaměstnanci uváděla:dohoda o provedení práce-měs. daň
>>>>>>>(typ
>>>>>>>mzdové položky v SW) pracuje na 8 hodin měsíčně a
>>>>>>>uváděla
>>>>>>>mu mzdu 3000,- Kč. SW z toho spočítal k výplatě
>>>>>>>2640,-
>>>>>>>Kč, odvedena daň 12%. Já mu mám zadat větší měsíční
>>>>>>>odměnu a nejsem si jist kam až můžu jít.????
>>>>>>
>>Honzo, Vy ale nezmiňujete odprac. hodiny - na ty
>>pozor, neboť u jednoho zaměstnavatele může mít(i v
>>součtu)
>>jen 150 hod. za rok na dohodu o provedení práce
>>(neplatí se SP, ZP). Vím, že nám odprac. hodiny na
>>DoPP při
>>kontrolách byly kontrolovány!
>> Potom budete muset napsat třeba dohodu o
>>prac.činnosti (z té se ale odvádí SP, ZP a je v
>>průměru do
>>poloviny stanovené týdenní prac.doby)
>>>viz Zákoník práce - § 74-77
>
>už vidím - pracuje 8 hod./měs. - ale zase by měla
>odpovídat odměna (nevím,jak máte v dohodě sepsáno), abyste
>se třeba nedostal do křížku s dalšími § zákoníku práce
Odměna je smluvní a pokud je zaměstnavatel ochoten dát za provedení práce, které bude trvat 8 h, třeba 15000 Kč, je to jeho věc. :-) Tím chci říct, že jsem nikdy neměla problém při kontrole ze strany sociálky s předpokládanými hodinami a výší odměny.
>
provedení práce, kolik mohu dát maximálně Kč na měsíc, abych platil zálohovou daň? domnívám se , že příjem do 5000,- Kč, to znamená 4999 nebo můžu dát rovných 5000?
Zdravím,asi jste se ptal na srážkovou daň :-)) můžete mu dát 5000 a odvedete z toho 750 kč na srážkovou daň.Nad 5000 daníte zálohovou.
Přebral jsem mzdovku po kolegyni a ta tomuto zaměstnanci uváděla:dohoda o provedení práce-měs. daň (typ mzdové položky v SW) pracuje na 8 hodin měsíčně a uváděla mu mzdu 3000,- Kč. SW z toho spočítal k výplatě 2640,- Kč, odvedena daň 12%. Já mu mám zadat větší měsíční odměnu a nejsem si jist kam až můžu jít.
Honzo, Vy ale nezmiňujete odprac. hodiny - na ty pozor, neboť u jednoho zaměstnavatele může mít(i v součtu) jen 150 hod. za rok na dohodu o provedení práce (neplatí se SP, ZP). Vím, že nám odprac. hodiny na DoPP při kontrolách byly kontrolovány! Potom budete muset napsat třeba dohodu o prac.činnosti (z té se ale odvádí SP, ZP a je v průměru do poloviny stanovené týdenní prac.doby) viz Zákoník práce - § 74-77
už vidím - pracuje 8 hod./měs. - ale zase by měla odpovídat odměna (nevím,jak máte v dohodě sepsáno), abyste se třeba nedostal do křížku s dalšími § ZP
Odměna je smluvní a pokud je zaměstnavatel ochoten dát za provedení práce, které bude trvat 8 h, třeba 15000 Kč, je to jeho věc. :-) Tím chci říct, že jsem nikdy neměla problém při kontrole ze strany sociálky s předpokládanými hodinami a výší odměny.
tak to nám se zase kontrola dost v DOPP hrabe - nevím, jak bych vysvětlovala, že za 8 hod. jsme 1 měsíc zaplatili něco a další měsíc třeba několikrát více - odměnu máme v DoPP sjednanou dopředu (při splnění...)
Už jsem viděla 600 - 800,-/hod. na DPP při manuální dělnické práci. Nic se s tím nedá dělat. Odměna je odměna, jakou si domluví, je jen vztah zaměstnavatel - zaměstnanec. S porovnáním se zaměstnancem na HPP je to jistě nespravedlivé, ale kontrolou nenapadnutelné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.