Vlákno názorů k dotazu Odstupné-dohoda pro paní Jiřku a JiřkuH od Verča - Re: odstupné-dohoda pro paní Jiřku a Jiř ZP říká,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 5. 2007 19:46

Verča (neregistrovaný)

Re: odstupné-dohoda pro paní Jiřku a Jiř
    ZP říká, za jakých podmínek lze poskytnout zaměstnanci odstupné, ze kterého se odvádí pouze daň. Z pohledu pracovněprávního bych řekla, že odstupné nemělo být vyplaceno. Pak to není odstupné jako takové ale jako jednorázová odměna, ze které mělo být odvedeno ZP, SP a daň jako z každé jiné odměny. Proto kontrola OSSZ a ZP pokud tohoto zaměstnance zkontroluje (dohodu o ukončení PP a ML) by měla doměřit odvody včetně penále.

• 14. 5. 2007 0:37

Jiřka (neregistrovaný)

Jsem také toho názoru. Odstupné náleží pouze v zákonem stanovených připadech a i tehdy, když se z těch uvedených důvodů obě strany dohodnou na ukončení poměru. Ale ZP stanovuje jen několika měsíční násobky, nejméně 3měsíční. Takže nelze stanovit nějakou částku, musí se jednat o násobky. A důvod ukončení (např. nadbytečnost)musí být v dohodě uveden.

• 14. 5. 2007 8:57

blanka (neregistrovaný)

--
    Dobrý den, paní Jiřko, co mi tedy doporučujete, co mám chtít po vedení? pokud po mně budou chtít, abych dala částku 70 tis. jen ke zdanění jako odstupné? Daňová poradkyně mi do mailu opravdu napsala - po uvedení jak je dohoda o ukončení pracovního poměru napsaná - že mohu klidně vyplatit odstupné ve výši 70 tis. ???
    Děkuji
    Blanka

• 14. 5. 2007 8:55

blanka (neregistrovaný)

--
    Dobrý den, děkuji moc za informaci, já si také myslím, že Dohoda je neúplně napsaná, chybí mi tam důvod, právě ty organizační změny, abych mohla vyplatit odstupné, klidně to může být DOHODA, ale v textu by mělo být z organizačních změn, také už psala paní Jiřina, že bych zřejmě měla z těch 70 tis. vypočítat 3násobek průměrného platu, což jí bude dělat méně než těch 70 tis. a zbytek dát odměnu. a z toho odvést SP ZP.
    Myslím, že by se měla dohoda předělat, napsat tam ty organizační změny, abych mohla vyplatit odstupné, a zbytek dát jako odměnu, do těch 70 tis.

Jak se tedy mám postavit k vedení, chtít po nich dohodu (kterou jsem jen četla a nemám ji), která splňuje náležitosti s popisem jak mám vyplatit?

• 14. 5. 2007 9:26

J (neregistrovaný)

Jestli se mohu připojit se svým názorem. Odstupné se vyplácí pouze v případech § 52 ZP odst. a-c. Trvala bych tedy na tom, aby v dohodě, která může být, byl uveden jeden z těchto důvodů. Co se týká výše odstupného -definici nejméně považuji za min. částku, tedy že může být i více.

>
    >Jak se tedy mám postavit k vedení, chtít po nich
    >dohodu (kterou jsem jen četla a nemám ji), která splňuje
    >náležitosti s popisem jak mám vyplatit?

• 14. 5. 2007 9:39

blanka (neregistrovaný)

---
    v par. 67, je napsáno ve výši nejméně 3násobku průměrného výdělku...
    mám si to tedy vysvětlit tak, že když do dohody o ukončení pracvoního poměru dám ty organizační změny, abych mohla vyplatit odstupné, tak mohu vyplatit libovolnou částku, která přesahuje nejméně 3násobek průměrného výdělku?
    ..
    Díky moc a moc...
    Blanka

• 14. 5. 2007 9:54

J (neregistrovaný)

To, co jsem psala výše o výši odstupného "nejméně" já chápu jako minimum a není nikde psáno maximum.Ale je to jen můj názor. Z praxe vím, že zákony si přečtou tři lidé a každý je pochopí jinak, protože jsou psány tak jak jsou -bohužel.

• 14. 5. 2007 9:58

blanka (neregistrovaný)

---
    Díky za pomoc:))
    nějak to budu muset dodělat

• 14. 5. 2007 10:30

JiřinaH. (neregistrovaný)

Blanko, nic nového k problému neřeknu, souhlasím s názorem Verči i p.Jiřky. Jen doplním, že to, že se jedná o organizační důvody by mělo vycházet z rozhodnutí organizace a že Vaše snaha to řešit je již navíc. Troufám si říct, že většinou se v podobném případě ( zaplatit nějakou větší částku jako odstupné) jedná o dohodu mezi pracovníkem a vedením, nikoli o organizační důvod.Rovněž tak při vší úctě k daňovým poradkyním - nemusí být každá kovaná v sociálním a zdr.pojištění.Proto chápu, že to berete na svá bedra.
    Informovala bych se nejdřív u vedení,zda jde opravdu o odstupné nebo zájem vyplatit větší odměnu.

• 14. 5. 2007 10:37

blanka (neregistrovaný)

>>>>>Jestli se mohu připojit se svým názorem. Odstupné se
    dám ty organizační změny,
    >>>>abych mohla vyplatit odstupné, tak mohu vyplatit
    >>>>libovolnou částku, která přesahuje nejméně 3násobek
    >>>>průměrného
    >>>>výdělku?
    >>>>..
    >>>>Díky moc a moc...
    >>>>Blanka
    >>>To, co jsem psala výše o výši odstupného "nejméně"
    >>>já
    >>>chápu jako minimum a není nikde psáno maximum.Ale je
    >>>to jen můj názor. Z praxe vím, že zákony si přečtou
    >>>tři
    >>>lidé a každý je pochopí jinak, protože jsou psány tak
    >>>jak jsou -bohužel.
    >>---
    >>Díky za pomoc:))
    >>nějak to budu muset dodělat
    >>
    >Blanko, nic nového k problému neřeknu, souhlasím s
    >názorem Verči i p.Jiřky. Jen doplním, že to, že se jedná
    >o organizační důvody by mělo vycházet z rozhodnutí
    >organizace a že Vaše snaha to řešit je již navíc. Troufám
    >si říct, že většinou se v podobném případě ( zaplatit
    >nějakou větší částku jako odstupné) jedná o dohodu
    >mezi pracovníkem a vedením, nikoli o organizační
    >důvod.Rovněž tak při vší úctě k daňovým poradkyním - nemusí
    >být každá kovaná v sociálním a zdr.pojištění.Proto
    >chápu, že to berete na svá bedra.
    >Informovala bych se nejdřív u vedení,zda jde opravdu o
    >odstupné nebo zájem vyplatit větší odměnu.
    ---
    Paní JiřinkoH, děkuji za zprávu, ano mysleli to jako odstupné, nechtěli tam prý napsat organizační změny, protože to vlastně taková změna není, měli jen mezi sebou nesravnalosti a chtěli, aby pracovnice hned odešla.. takže navrhuji vedení, aby se dohoda přepsala a napsali si tam organizační změny... ? snad to projde.
    Protože kdyby to viděla sociálka, chtěla by z toho sociální pojištění a zdrav.taky.
    Díky ještě jednou
    a může teď konečně mzdy dodělat

• 14. 5. 2007 10:25

blanka (neregistrovaný)

tak mám sdělení pro všechny, kdo mi pomohl:)))

zjistila jsem podle měsíčníku Mzdová účetní II/2007. že opravdu může být vyplaceno odstupné NEJMÉNĚ 3 násobku průměrného platu, tzn. že mohu dát odstupné přesně ve výši 70 tis. jen ke zdanění, ne k SP a ZP. Jen v té dohodě musíme doplnit, že to bylo z organizačních změn.
    Také se mi znovu ozvala daňová poradkyně, která to ověřovala se svými poradci, a prý to tak je...
    Takže děkuji moc.. budu se řídit poslední informaci od daňové poradkyně...
    přeji všem příjemný den a trochu pohody v naší práci:))))))))
    i když ta mi už někdy leze krkem....:))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).