Re: časové rozlišení materiál
Jsem opravdu laik, můžete mi to prosím trochu zkonktrétnit. Dělám konkrétně střechy. V roce 2007 nakoupím tašky, které jsou ze stavebnin rovnou odvezeny na stavbu a zaúčtovány na 501. K 31.12. je hotovo řekněme třičtvrtě střechy. Zbytek bude dokončen v roce 2008 a vystavím fakturu. Co mám tedy přesně na konci roku udělat??
Jedná se o nedokončenou výrobu, která se oceňuje vlastními náklady. Tedy zejména materiálové a mzdové náklady vynaložené na zhotovení nedokončeného výrobku. Účtovat budete k 31.12. na účty 121/611. V následujícím roce stornujete zápisem 611/121.
Mohl byste to řešit dílčí fakturou, pokud je to možné. Ale většinou
se sjednávají smlouvy na celé dílo, ne? Pozor na smlouvu, záleží na tom, co tam máte uvedené. Mám teď na mysli uskutečnění zdanitelného plnění. Dílčí plnění musí mít určen DUZP - buď určitými daty nebo splněním určitého uceleného množství prací, které může být předmětem předání. Většinou je u dílčího plnění DUZP den předání a převzetí dílčí části díla. Myslím, že v některých případech se nedokončené výrobě nevyhnete. A snad je lepší neodvádět zbytečně předčasně DPH pokud můžu fakturovat celé dílo až po dokončení a předání, ne?
Mám právě většinou i velké nadměrné odpočty DPH (a tedy i časté kontroly;) ) - mám nakoupený materiál, ale proti tomu ke konci zdaňovacího období nestojí žádné uskutečněné plnění. Ale máte pravdu, že až nebude u staveb pro bydlení snížená sazba DPH, tak bude asi výhodnější nechat tu nedokončenou výrobu. Děkuji:)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.