Re: Nákup auta na úvěr
Zkuste si nechat vyhotovit smlouvu o vypůjčce (viz §28, odst.4 ZDP) a měla byste mít vše v pořádku. Řešila jsem tento "případ" u klienta v loňském roce. V úvěrových podmínkách jsem nikde neměla uvedeno(což Vy máte), že můžeme vozidlo odepisovat a tak po několika telefonátech s věřitelem mi bylo oznámeno, že jediné co mohou pro mého klienta udělat je to, že si máme požádat o vyhotovení smlouvy o vypůjčce. Poslali jsme žádost a byla nám zaslána smlouva, která přímo odkazuje na ZDP a konkrétně na §28, odst. 4.
PS: Jen mi nezapomněli vytknout, že jsem první, která toto vyžaduje, což se divím:-)
Ivano,děkuji za odpověď, možná , že bude stačit ujednání, které je v úvěr. smlouvě, že po dobu účinnosti smlouvy o zajišťovacím převodu vlastnického práva je dlužník oprávněn bezplatně užívat vozidlo v souladu se smluvními ujednáními.Prosím, mám ještě dotaz je-li nutná nějaká podrozvahová evidence k tomuto případu.
Já bych žádnou podrozvahovou evidenci nedělala. Vozidlo máte v majetku, odpisy jsou taky v pořádku a o úvěrové smlouvě účtujete v závazcích.
Možná Vám to ujednání, které je v úvěr.smlouvě stačit bude, ale nejsem právník a nevím jestli větu uvedenou v úvěr.smlouvě lze chápat jako smlouvu o vypůjčce. Ve výkladu ZDP je uvedeno, že může tento majetek odepisovat původní vlastník, pokud uzavře s věřitelem smlouvu o výpůjčce podle §659 občanského zákoníku.
Hodně štěstí:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.