Vlákno názorů k dotazu Nákup auta na úvěr od Ivana - Re: Nákup auta na úvěr Zkuste si nechat vyhotovit...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 5. 2007 22:07

Ivana (neregistrovaný)

Re: Nákup auta na úvěr
    Zkuste si nechat vyhotovit smlouvu o vypůjčce (viz §28, odst.4 ZDP) a měla byste mít vše v pořádku. Řešila jsem tento "případ" u klienta v loňském roce. V úvěrových podmínkách jsem nikde neměla uvedeno(což Vy máte), že můžeme vozidlo odepisovat a tak po několika telefonátech s věřitelem mi bylo oznámeno, že jediné co mohou pro mého klienta udělat je to, že si máme požádat o vyhotovení smlouvy o vypůjčce. Poslali jsme žádost a byla nám zaslána smlouva, která přímo odkazuje na ZDP a konkrétně na §28, odst. 4.
    PS: Jen mi nezapomněli vytknout, že jsem první, která toto vyžaduje, což se divím:-)

• 15. 5. 2007 9:07

JR (neregistrovaný)

Ivano,děkuji za odpověď, možná , že bude stačit ujednání, které je v úvěr. smlouvě, že po dobu účinnosti smlouvy o zajišťovacím převodu vlastnického práva je dlužník oprávněn bezplatně užívat vozidlo v souladu se smluvními ujednáními.Prosím, mám ještě dotaz je-li nutná nějaká podrozvahová evidence k tomuto případu.

• 15. 5. 2007 16:32

Ivana (neregistrovaný)

Já bych žádnou podrozvahovou evidenci nedělala. Vozidlo máte v majetku, odpisy jsou taky v pořádku a o úvěrové smlouvě účtujete v závazcích.
    Možná Vám to ujednání, které je v úvěr.smlouvě stačit bude, ale nejsem právník a nevím jestli větu uvedenou v úvěr.smlouvě lze chápat jako smlouvu o vypůjčce. Ve výkladu ZDP je uvedeno, že může tento majetek odepisovat původní vlastník, pokud uzavře s věřitelem smlouvu o výpůjčce podle §659 občanského zákoníku.
    Hodně štěstí:-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).