Re: Obědy zaměstnanců a DPH
Hm :-( uz jsem to nasel :
Pokud zajišťuje organizace závodní stravování v restauraci, která není plátcem daně, je organizace povinna uplatnit sníženou sazbu daně k základu daně. Podle §14 odst. 14 základem daně částka, kterou hradí zaměstnanec svému zaměstnavateli, která se považuje za částku obsahující daň, tzn., že daň se vypočte podle §17 odst. 3 zákona.
Re: Obědy zaměstnanců a DPH
Protože se nejedná o osvobozené plnění podle §51 nebo §63 Zákona o DPH. Bohužel, přestože nakoupíte od neplátce (tj. bez DPH), musíte na výstupu DPH uplatnit. To ale platí i u dalších "přefakturací". Mimochodem, zákon o DPH pojem "přefakturace" nezná.
OT - auditoři, daňový poradci
OT: Digi, sama to dobře znám. :-) Účtuji ve větší firmě, máme auditora, daňovou poradkyni, máme možnost kontaktovat poradenské firmy jako je Orges nebo URS Praha. Ale když jsem řešila problém s technickým zhodnocením budovy, měla jsem od dvou daňových poradců dvě různá stanoviska plus právní rozbor (který se z toho dobře vykroutil větičkou, že se nejedná o rozbor pro daňové účely). A teď si vyberte...
Re: Obědy v jídlonos.-fa prodej zboží?
§ 14 ZDPH- poskytnutí služby. přeúčtování služeb, které plátce pořídil od jiného plátce,pokud při jejich pořízení neuplatnil nárok na odpočet daně a dále přeúčtování služeb od neplátce,pokud přijatá úhrada nepřevyšuje částku za kterou plátce služby pořídil....
což u obědu je !
osvobozeno!
DPH - i pro Leu
Digi, máte pravdu, na §14 ZDPH jsem nevzpomněla. Ale!!! skutečně přeúčtováváte službu? Není to u vás dodání zboží? Tam to neplatí.
Pokud Vám dodavatel dodá hotové obědy nebo polotovary nebo suroviny - podle mne to je dodání zboží a ne služeb. Vy pak můžete poskytnout zaměstnancům stravovací službu, ale už to není přeúčtování služeb, protože dodavatel Vám službu neposkytl.
Pokud Vám dodavatel zajišťuje komplet stravování ve své jídelně a není to jenom dodávka jídel (nebo surovin), pak máte pravdu a je to přeúčtování služby.
Tímto se chci omluvit Lee, v jejím případě by (snad) nemusela danit zaměstnancům částku za obědy DPH.
Zajímají mě další názory - já obědy dodané od neplátce neúčtuji.
Re: DPH - i pro Leu
Tak to jsem jelen :-((
Ted jsem dodanoval DPH :-(
Tak jak teda to je? Zamestnanci se stravuji 1. v hospode nebo 2. si to jidlo z hospody odnesou v jidlonosici a sni si je v kancelari.
Hospoda neni platce DPH a ja ano.
Tak mam uctovat prijem od zamestnancu s DPH nebo bez?
Diky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.