Re: Je vstupní prohlídka povinná?
I na toto jsem hledala odpověď a bylo mi sděleno zde na foru, že se prohlídka týká i adm. pracovníků.
Firma ani nemá smlouvu se závodním lékařem, neboť lékaři mají práce dost a nechtějí mít více /prostě jsem lékaře nesehnala/. Takže ani nevím, zda mohu částky za prohlídku dát do daň nákladů, když nemáme smluvního lékaře. Poradí někdo???
Nás na školení zákoníku práce odborník přes pracovní právo varoval, že dle nového ZP nelze požadovat vstupní prohlídku po žádném zaměstnanci /bylo by bráno jako diskriminace/. Jen ve velmi ojedinělých případech - práce ve výškách atd. Bylo i vysvětleno, že pokud by např. u administrativy byla provedena vstupní prohlídka u ženy, u které by se zjistilo těhotenství, bylo by jasné, že příp. zaměstnavatel by nepřistoupil k uzavření prac.smlouvy. /a to by bylo bráno jako diskriminace/.
Je vidět,že ani právníci nemají jasno, nám právnička - odbornice na pracovní právo řekla, že podle §103/1/a "zaměstnavatel je povinen nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a PRÁCE JEJICHŽ NÁROČNOST BY NEODPOVÍDALA JEHO SCHOPNOSTEM A ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOSTI". - vstupní prohlídky pro všechny.
-k výše uvedenému:pochybuju, že praktický lékař na vstupní prohlídce zjistí těhotenství:) a navíc takové zprávy by nikam nauváděl. Jen napíše, že zaměstnanec je schopen vykonávat práce dle pracovní smlouvy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.