Vzkaz od moderátorky BC
Láďo, děkuju :-) Další čtyři příspěvky na toto téma jsem smazala, zájemce nechť si to najde na vámi uvedeném webu!
Wado, když už sem něco píšete a souvisí to spolu, tak to pokaždé nepište jako NOVÝ příspěvek, ale aspoň jako "odpovědět", ať je to u sebe.
A pokud chcete uveřejnit nějaký článek, tak nejlepší je sem dát JEN odkaz, jako to udělal Láďa. Nevím, proč jste sem na BC původně kopírovala celý dlouhý článek. Toto je DISKUZNÍ server. Děkujeme za pochopení.
Re: Vzkaz od moderátorky BC
>>díky za vynadání, chtěla jsem JEN
>pomoct.
Upřesněte prosím, kde vám v upozornění moderátora bylo vynadáno. Pokud to nemůžete upřesnit, používejte vhodnější výrazy.
Jsme vděční, že se snažíte pomoci - když při tom budete dodržovat pravidla, budeme ještě vděčnější.
>---------------------------------------------------------------------------------
>Jo a ten článek jsem kopírovala proto, že je pod
>heslem a ten kdo nemá heslo se tam nedostane.
V tom případě zvažte, zda jste zveřejněním obsahu s limitovaným přístupem neporušila něčí autorská nebo jiná práva. Za zveřejnění vám samozřejmě děkujeme :-))
>díky za vynadání, chtěla jsem JEN pomoct.
EM: Jsme vděčni každému, kdo opravdu pomáhá. Ale opravdu nevím, že bych vám vynadala. Jaké neslušné slovo jsem použila?
>Jo a ten článek jsem kopírovala proto, že je pod
>heslem a ten kdo nemá heslo se tam nedostane.
EM: A vy máte svolení od autora článku nebo od majitele serveru, že ten článek můžete uveřejňovat? Předpokládám totiž, že pokud je článek pod heslem, je to z důvodu, že přístup je placený nebo kvůli ochraně autorských práv atd. Pokud ten článek BEZ SVOLENÍ zkopírujete někam jinam na web, tak tato pravidla porušujete. V konečném důsledku by mohl mít problémy i zdejší server, že je zde uveřejněn článek odjinud bez svolení autora.
Pokud ale máte PRÁVO zveřejnit tento či jiný užitečný článek, tak se prosím ozvěte do administrace tohoto webu, určitě se domluvíte, jakou oficiální a legální formou to zde zveřejnit.
Děkujeme za pochopení.
Autorské právo jistě platí obecně :-) Ale nejsem odborník na autorské právo a nedokážu proto závazně posoudit různé situace. Uvedu tedy jen svou domněnku, která nemusí být pravdivá: Domnívám se, že v ASPI jsou většinou články, které už někde veřejně vyšly - většinou v nějakém odborném časopisu - tudíž si je kdokoliv může bez problémů přečíst třeba v odborné knihovně, kde jsou dostupná starší čísla. U článků na internetu, které jsou evidentně chráněny proti volnému přístupu, je myslím na místě respektovat požadavek "omezeného" či "placeného" přístupu k článku. (Můžu se mýlit a nechci se hádat).
Autorské právo... :-/
V autorském právu mám guláš taky. Pokud by k tomu chtěl někdo dát odkaz na nějaké vysvětlení nebo vysvětlit sám, bude vítán :-)
OT:
Když si vzpomínám na nedávný poprask ohledně poplatků za prodej prázdných CD (co kdybyste si na něj chtěli zkopírovat nějaké autorské dílo), tak mám dojem, že to s tím autorským právem bude celkem složité :-( Kdo máte zájem, počtěte si třeba zde http://technet.idnes.cz/poplatek-pro-autorske-svazy-za-prazdna-dvd-zdrazil-z-desitek-haleru-na-5-kc-1t1-/tec_audio.asp?c=A061121_091838_tec_audio_vse
kopírování článků
O ASPI moc nevím, ale předpokládám, že i tam je nějaký disclaimer, licenční ujednání apod. Takže nejlépe se přesvědčit, co o ochraně obsahu říká přímo jeho poskytovatel.
Obecně: i když např. někdo zkompiluje obsah nějakého zdroje, ještě to nemusí znamenat, že to může udělat i kdokoliv jiný. Majitel práv může k něčemu oprávnit třeba jen a pouze mě.
Např. na znění zákonů se autorské právo nevztahuje, na jejich interpretaci, někde zveřejněnou, potenciálně už ano.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.